Vaker dankbaar zijn: zo train je het

dankbaar

Genieten van de kleine dingen en blij zijn met wat je hebt. Wie vaker dankbaar is, ervaart meer geluk en heeft minder kans op psychische klachten.

Dat vermoeden bestond al wel langer, maar is nu door de Universiteit Twente ook wetenschappelijk bewezen. “Het trainen van dankbaarheid is geen trucje om snel gelukkig te worden, het gaat juist om het ontwikkelen van een nieuwe levenshouding. Het leven wordt dan minder vanzelfsprekend en dat maakt mensen gelukkiger,” aldus onderzoeker en hoogleraar mentale gezondheidsbevordering Ernst Bohlmeijer.

Hoe kun je dankbaar zijn trainen?

  1. Houd een dankbaarheidsdagboek bij. Dit kan al in een simpel schriftje, waarin je iedere dag (of iedere week) bij kunt houden waar je dankbaar voor bent. Die wandeling met je vriendin, de warme kop thee in de avond of het complimentje dat je kreeg van iemand.
  2. Probeer dankbaar zijn te oefenen op vaste momenten. Zo wordt het al snel routine en vergeet je het niet meer. Als je in de ochtend opsomt waar je allemaal dankbaar voor bent, dan start je sneller met een goed gevoel de dag.
  3. In een negatieve situatie kan het ook helpen om te zoeken naar het positieve ervan. Problemen en hobbels zijn niet leuk of fijn, maar vaak leren ze je wel iets.
  4. Als je een flinke rotdag hebt gehad en moeite hebt met het vinden van de gouden randjes, probeer dan eens in te zoomen op het allerkleinste geluk. Een plant die er weer een blaadje bij heeft gekregen, de zon die zichzelf liet zien terwijl er regen was voorspeld, een warme maaltijd of het feit dat je de kraan maar open hoeft te draaien om schoon water te hebben. Als je inzoomt, zul je zien dat er áltijd dingen zijn om dankbaar voor te zijn, ook als je een moeilijke dag hebt.
  • Bron: AD, onderzoek in Journal of Happiness Studies
  • Meer tips en verhalen over bewust leven vind je hier.
Promotional image Promotional image

School of Flow

Een week voor jezelf

In deze training leer je hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Volg in je eigen tempo.

BEKIJK DEZE TRAINING