Waar wil jij vaker nee tegen zeggen?

nee zeggen annie-spratt

In onze online training Een week voor jezelf ga je zorgen voor jezelf. Volgens de Deense psycholoog Svend Brinkmann voelt het leven stukken kalmer als je vaker nee zegt. En nee zeggen begint met prioriteiten stellen.

Nee zeggen vinden we lastig. Volgens Brinkmann komt dat allereerst omdat we enorm worden verleid. “Reclames, aanbiedingen en advertenties zijn overal aanwezig en vragen om aandacht. Onze computers en smartphones verleiden ons tot klikken en kopen. De social media kennen ons door ons aanklikgedrag zó goed dat ze kunnen inspelen op onze wensen en verlangens.

Nee zeggen is ook moeilijk omdat ja zeggen meer past in onze maatschappij. De Deense filosoof Anders Fogh Jensen heeft het over een ‘project-samenleving’, waarin allerlei activiteiten worden gezien als projecten – dus als tijdelijk en niet vast omschreven. In zo’n samenleving gaan mensen zichzelf ‘overboeken’ met afspraken en activiteiten. Niet alleen omdat ze zelf zo veel willen, maar ook omdat ze van elkaar verwachten dat je tegen elk aanbod in principe ja zegt.”

Hoe leer je dan om nee te zeggen?

Stel jezelf eens de volgende vragen om te ontdekken waar je nee tegen kunt en wilt zeggen.

  • Maak een lijstje van projecten die je momenteel doet of zou willen doen.
  • Zijn het dingen waarvoor je echt zelf gemotiveerd bent?
  • Mocht dat niet zo zijn, kun je achterhalen waarom je ze toch doet?
  • Hoe zou het zijn als je ermee stopt?

Volg onze training Een week voor jezelf

Wil je ook leren opkomen voor je eigen wensen? In de training Een week voor jezelf ga je zorgen voor jezelf. Je neemt de tijd om je af te vragen hoe het eigenlijk met je gaat, last rust- en reflectiemomenten in, kijkt naar je automatische patronen en leert minder kritisch te zijn naar jezelf. Kortom: deze week kom je op adem. Hier lees je er meer over.

Meer lezen

Interview Inger Stokkink  Fotografie Roy Muz/Unsplash.com

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING