Voor een drukke dag: zo geef je je hoofd mini-breaks

drukke dag

Je hebt van die drukke dagen waarop je weinig tijd hebt om je hoofd leeg te maken. Met deze negen tips uit dit artikel van The Huffington Post geef je jezelf kleine pauzes.

In een ideale wereld zouden we elke dag minimaal een uur de tijd voor onszelf nemen. Voor hobby’s, mijmeren, meditatie of gewoon even helemaal niets. In de praktijk loopt het vaak anders. En zeker in deze moeilijke tijd is het lastig om jezelf een break te geven. Gelukkig zijn er ook de mini-breaks die je hoofd gedurende een drukke dag een stukje leger kunnen maken. Deze tips, uitschreven door journalist Nicole Pajer, kunnen helpen.

Eet je maaltijden bewust

Dus niet alles naar binnen schrokken terwijl je een mail typt of door je social media scrolt, maar echt de tijd nemen voor je maaltijd. Ga ervoor zitten, leg je telefoon en laptop aan de kant en houd je televisie uit. Wees je bewust van elke hap. De textuur van het eten, de smaak en geur.

Ga wandelen tijdens je lunchpauze

Volgens de Amerikaanse therapeut Imani Crawford helpt een wandeling bij het leegmaken van je hoofd: ‘Onderzoek wijst uit dat wandelen helpt bij het verwerken van onze emoties en prikkels.’ Het hoeft geen lange wandeling te zijn, een blokje om van een kwartier is al genoeg.

Neem contact op met dierbaren

Een lief berichtje naar een vriendin, een belletje met je moeder of een koffiemomentje met je partner. ‘Dit verhoogt je oxytocine in je lichaam, een stofje dat zorgt voor een warm en kalm gevoel,’ legt therapeut Leila Levinson uit in het artikel.

Gebruik een rood stoplicht om even te ontspannen

Sta je voor een rood stoplicht? Laat gedachtes als ‘ik zou willen dat het verkeer opschoot’ of ‘straks kom ik te laat’ los en gebruik dit wachtmoment juist als een mini-break. Haal een paar keer diep adem en ontspan je spieren.

Creëer een overgang van werk naar ontspanning

Vooral nu we veel thuiswerken is het moeilijk om een duidelijke grens te trekken tussen werk en ontspanning. Laat je brein weten dat het werkgedeelte voor die dag klaar is door vijf minuten te dansen op vrolijke muziek, met een wandeling of door even te knuffelen met je huisdier.

Haal een paar keer bewust adem

Voelt een halfuur mediteren als een te grote stap of heb je er simpelweg de tijd niet voor? Dan is een paar keer bewust ademhalen ook een goede manier om weer in het nu te komen.

Schrijf je gedachtes op

Heb je het gevoel dat je gedachten in rap tempo door je hoofd racen? Dan kan het helpen om ze neer te pennen in een notitieboekje. Familietherapeut Samantha Kingma: ‘Door je gedachtes op te schrijven, geef je je hoofd de ruimte om het denken in vicieuze cirkeltjes los te laten.’

Lees meer

Tekst Bente van de Wouw  Fotografie Motoki Tonn/Unsplash.com

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING