Waarom angst voelen niet altijd slecht is: 3x voordelen van anxiety

angst

Meestal vervloeken we het gevoel: zenuwen voor een grote dag, angst als we iets nieuws proberen, ongerustheid als we piekerend in bed liggen. Maar het hebben van angst is niet alleen maar negatief. Er hangen zelfs voordelen aan, ervaart ook online editor Bente.

Angst en ik zijn niet zulke goede vrienden. Ik worstel al met angsten sinds mijn jeugd, en inmiddels heb ik geleerd dat die onderdeel zijn van mij. Dat die nooit weg zullen gaan en dat ik niet van ze hoef te gaan houden, maar dat ik wel met ze om moet leren gaan. Gelukkig gaat me dat steeds beter af.

Journalist Christina Caron schrijft over haar angst voor autorijden een artikel in The New York Times. Als ze besluit opnieuw rijlessen te nemen zegt haar rijinstructeur tegen haar: ‘De angst die je voelt, zal nooit weggaan. In plaats daarvan moet je leren hoe het te gebruiken. Heb genoeg angst om alert en opmerkzaam te blijven, maar niet zo veel dat het je aan het twijfelen brengt.’

Oftewel: als we eenmaal accepteren dat we moeten leven met een bepaalde mate van angst, dan kunnen we voorbij dat nare gevoel kijken en die angst nuttig gebruiken. Het heeft me jaren gekost om dat te leren en om de balans te vinden tussen de angst voorbij gaan en ernaar luisteren, maar ik heb het gevoel dat ik de emotie steeds een stukje beter begrijp. Inmiddels zie ik er ook de voordelen van in, meestal.

3x voordelen van angst

  • Het kan je prestaties verbeteren
    “De emotie en de stressreactie die daaronder ligt, helpen ons te beschermen,” zegt neurowetenschapper Wendy Suzuki in het artikel. Volgens haar is het nuttiger om met stress om te leren gaan in plaats van het te vermijden. Merk je dat het angstgevoel te groot (en daardoor minder nuttig) wordt? Dan zijn er volgens Suzuki meerdere manieren om de stress te verlagen. Zo helpt het om diep adem te halen, en ook een wandeling zorgt ervoor dat je angst wat vermindert.
  • Je angst kan je vertellen wat niet werkt
    Psycholoog Dr. Gillihan ziet zijn angst als een brandalarm, vertelt hij in het artikel. “Soms gaat het per ongeluk af, maar het is niet altijd vals alarm.” Daarmee zegt hij dat we ons niet altijd hoeven te focussen op het uit krijgen van dat alarm, maar dat het soms ook iets zegt over de situatie waarin we zitten. Probeer die angst dus niet altijd aan te vechten, maar luister er ook naar. Wat probeert het je te vertellen over de situatie waarin je zit?
  • Het kan je helpen je angsten te overwinnen
    Iets tóch doen, ook al vind je het doodeng. Net als journalist Caron vond ik autorijden tot een paar maanden terug maar niks. Zodra ik achter het stuur ging zitten, kreeg ik zwetende handen, werd mijn mond droog, klopte mijn hart veel te snel. Een kleine stukje rijden ging nog wel. Maar de snelweg? Geen denken aan. Op een dag was ik het beu dat ik altijd maar afhankelijk was van het openbaar vervoer of de fiets. Ik accepteerde het angstgevoel en langzaam, stukje bij beetje, begon ik steeds vaker en langer te rijden. Door het in kleine stapjes te doen, was de mate van angst te doen en op die manier verlegde ik elke keer voorzichtig mijn grenzen. Inmiddels vind ik autorijden leuk. Sterker nog: op de snelweg rijd ik het liefst.

Lees meer

Tekst Bente van de Wouw  Bron The New York Times (Christina Caron)  Fotografie Priscilla Du Preez/Unsplash.com

Promotional image Promotional image

Met DIY-papier

Flow 7 is er!

Flow 7 ligt in de winkel mét vernieuwde vormgeving en inhoud. In het nieuwe nummer lees je onder andere verhalen over de ruimte nemen om het anders te doen en hoe trots je verder kan helpen.

BEKIJK HET HIER