Zo belangrijk zijn onze zintuigen eigenlijk

zintuigen

Ons werk en ons leven spelen zich steeds meer af in de digitale wereld. Voor zintuigen als tast en geur valt daardoor minder te genieten. Een serieus gemis, vindt journalist Chris Muyres.

Rob Walker is journalist en docent aan de School of Visual Arts in 
New York, hij schreef het boek 
De kunst van het waarnemen. Walker betoogt dat waarnemen ‘een oefening in aandacht geven’ is en geeft in zijn boek meer dan honderd eenvoudige oefeningen om met een nieuwe blik naar de wereld te kijken, waardoor ‘je zult merken dat je creatiever wordt, helderder denkt, beter luistert en weer verliefd wordt op wat echt belangrijk is in jouw leven.’ Maar het leuke is dus: van muziek op lp luisteren, echte boeken lezen en 
bijvoorbeeld ook polaroidfoto’s maken, ga je structureel met veel meer aandacht luisteren en kijken.

Het menselijke verlangen naar het fysieke, het tastbare – zoals bij lp’s, boeken en analoge foto’s – is niet zomaar af te doen als materialisme. Voelen is namelijk een primaire levensbehoefte, zo is inmiddels uit onderzoek gebleken.

Hoe essentieel de tastzin is, zie je aan baby’s die hun omgeving voor het eerst leren kennen door alles in hun mond te stoppen. Dat doen ze omdat in de mond en de vingers veruit de meeste tastzenuwen zitten. Wat later nemen de handen de functie van de mond over en gaan kinderen daarmee de wereld verkennen.

‘De handen trainen dan de ogen 
om te leren wat ze zien. Vanaf dat moment kunnen kinderen ook vormen gaan onderscheiden,’ zo leert de website van het Breincentrum. Zicht is uiteindelijk het meest dominante zintuig van de mens, maar je weet pas wat je 
ziet als je het eerst hebt gevoeld. Dat is in overeenstemming met de ontdekking dat de zintuigen zich 
in een vaste volgorde ontwikkelen. 
De tastzin als eerste (dat begint 
al in de baarmoeder rond zestien weken) en het zicht pas als laatste.

  • Het complete verhaal ‘De roep van je zintuigen’ vind je in Flow 6.

Tekst Chris Muyres Fotografie Danique van Kesteren

Kijk hier voor alle actuele aanbiedingen en kortingscodes in de webshop.

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING