Ga naar hoofdinhoud
Samen met partners

Wat doe je met al die kerstrestjes? Deze 5 manieren helpen je voedselverspilling tegen te gaan tijdens ‘Derde Restdag’

kerstrestjes too good to go

Ken je dat gevoel? De feestdagen zijn voorbij, maar je koelkast staat nog vol met lekkere restjes die waarschijnlijk toch nooit meer op je bord zullen belanden. Zonde! Daarom komt Too Good To Go, de app tegen voedselverspilling, met een nieuwe traditie: Derde Restdag. Op 27 december vieren we niet de kalkoen of het kerstdiner zelf, maar juist alles wat ervan overblijft. We delen delen 5 manieren (en een recept!) om deze nieuwe traditie te omarmen. 

Advertorial

Want eerlijk is eerlijk: met z’n allen kopen we rond de kerstdagen meer dan we op kunnen, in Nederland geldt dat zelfs voor 2 op de 3 mensen*. Het gevolg? Bergen aan restjes, terwijl daar nog zo veel lekkers mee te maken is. Wereldwijd worden er zelfs zo’n 80.000 maaltijden per seconde verspild. En ook hier in Nederland gaat er gemiddeld 33 kilo voedsel per persoon per jaar verloren. Zonde van het eten, van de planeet én van alle liefde die erin is gestopt.

Daarom zegt Too Good To Go: laten we het anders doen. Country Director Gijs van Schoot: “Het mooie is dat we thuis met een beetje creativiteit al een groot verschil kunnen maken. Met Derde Restdag willen we dat nét zo gezellig maken: een moment waarop je restjes niet weggooit, maar er iets lekkers en feestelijks mee maakt.”

Lees daarom hieronder vijf ideeën voor een leftover feestje:

1. Organiseer een restjespotluck met vrienden

Nodig buren, vrienden of familie uit en laat iedereen iets meenemen uit de koelkast. Van miniquiches tot halve gourmetschotels of een halve bak chocolademousse. Alles mag en niets hoeft perfect. Dé manier om samen lekkere gerechten te delen.

2. Deel met een ander

December draait om samen, om een warm gebaar, een volle tafel en het gevoel dat er altijd nog een stoel bij kan. Het is een perfect moment om iemand blij te maken: breng een bordje langs bij de buren, zet een Verrassingspakket bij een vriendin voor de deur of nodig die ene kennis uit die je al een tijd niet hebt gesproken. En wil je iemand helpen die het juist nu extra goed kan gebruiken? Via de Too Good To Go-app kun je eenvoudig een Feestdagenpakket doorgeven. Jij tikt op ‘delen’ en zij kunnen het zelf ophalen.

3. Red de meest verspilde feestproducten

Wist je dat brood, zelfgemaakte sauzen, groenten en bijgerechten zoals aardappelen of rijst het meest verspild worden tijdens de feestdagen?* En precies met deze restjes kun je een hele hoop lekkers maken. Dat stuk stokbrood van gisteren? Zo om te toveren tot knapperige bruschetta of zelfgemaakt paneermeel. De overgebleven groenten passen perfect in een winterse ovenschotel of romige omelet. En die aardappelen die je met liefde hebt gemaakt? Ideaal als basis voor een stevige soep, of vorm er heerlijke aardappelpannenkoekjes van.

4. Trakteer met een feesteditie pakket vol lekkers

Ben jij al een keukenheld die bijna niks hoeft weg te gooien? Dan kun je het feest gewoon nog even verlengen. In de Too Good To Go-app vind je speciale Feestdagenpakketten van onder andere HEMA, Odin en Echte Bakkers. Deze Pakketten zitten vol feestelijke en heerlijke producten die anders verloren zouden gaan. Een fijne manier om jezelf (of iemand anders) te trakteren én toch iets goeds te doen.

5. Upgrade je Sinterklaas- en kerstlekkers

Die open zak kruidnoten, de aangebroken speculaas of alle leftover kerstkransjes zijn nog goud waard. Ideaal om nog een feestelijk recept uit te proberen. Wat dacht je van speculaastaart, chocoladepasta of een arretjescake? Check hieronder het recept voor arretjescake met pepernoten en speculaas van Eatertainment.nl.

Arretjescake met pepernoten en speculaas

recept arretjescake met kerstrestjes

Ingrediënten

  • 200 gr overgebleven pure chocolade
  • 200 gr ongezouten roomboter
  • 150 gr kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 100 gr overgebleven speculaaskoekjes
  • 100 gr overgebleven pepernoten
  • 1 tl kaneel
  • Snufje zout

Extra benodigdheden

  • Cakevorm

Bereidingswijze

  1. Smelt de chocolade samen met de ongezouten roomboter au bain-marie in een hittebestendige kom boven een pan met een laag kokend water. Zorg dat de kom het water niet raakt. Haal van het vuur en roer de suiker erdoor. Laat iets afkoelen. Klop de eieren los en meng door het chocolademengsel.
  2. Verkruimel de speculaas. Spatel de speculaas, pepernoten, kaneel en het snufje zout door het chocolademengsel. Giet in een met bakpapier beklede cakevorm en laat minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Ben je nu enthousiast geworden om voedselverspilling tegen te gaan? Of wil je een Feestdagenpakket van Too Good To Go bestellen? Download nu de app van Too Good To Go in je Apple store of Google Play store om bij te dragen aan een wereld zonder voedselverspilling.

  • Cijfers uit onderzoek van PanelWizard onder 1000 mensen in Nederland in opdracht van Too Good To Go (november 2023).
Deel dit artikel
Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Een keer per week versturen we een mail met onze best gelezen artikelen, fijne tips en aanbiedingen.