Inspiratie nodig? 5 niet-doorsnee creatieve hobby’s

niet-doorsnee hobby's

Kijk, je kunt gewoon tekenen, of schilderen in je vrije tijd. Maar het spectrum aan creatieve hobby’s reikt verder dan dat. Beeldhouwen met zeep bijvoorbeeld, of kraanvogels vouwen.  

Wat veel mensen inmiddels weten: als je met je handen werkt, ga je uit je hoofd. Uit zo’n beetje alle internationale onderzoeken blijkt dat creatief bezig zijn rust brengt: welke hobby je uitoefent doet er eigenlijk niet zoveel toe. Nu kun je oldskool gaan tekenen, of schilderen, maar er is meer. Hierbij vijf originele doe-het-zelfideeën, die je hoofd uitzetten en jou aanzetten tot leuke dingen maken.  

1. Marbling 

Het lijkt een hippe schildertechniek, populair op Instagram en TikTok, maar ze schenen het in de twaalfde eeuw al te doen in Centraal en Oost-Azië. Het gaat zo: je maakt water dikker met een spulletje, waarna je er verschillende kleuren acrylverf op laat drijven. Vervolgens breng je daar hypnotiserende vormen in aan en leg je er een wit vel op, dat het patroon overneemt. Even laten drogen et voilà, daar is je kunstwerk.  

2. Macrameeën 

Deze handwerktechniek is familie van het kantklossen: je knoopt draden totdat er een patroon ontstaat. Laat je niet afschrikken door rare knoopnamen als fivrolité-, Feston- of Weitasknoop, die klinken moeilijker dan ze zijn. Ook macramé draait al een tijdje mee. Het was niet alleen hot in de jaren zestig en zeventig, maar zelfs in het Victoriaanse tijdperk. Je blijkt er van alles mee te kunnen maken, van oorbellen tot een boekenlegger, plantenhanger en zelfs een vest. Alles wat je nodig hebt is touw of koord en wat tape, om je werk aan de tafel te bevestigen, om lekker te kunnen knopen.  

3. Origami  

Deze oorspronkelijk Chinese vouwkunst ontstond al in de eerste of tweede eeuw (vlak na het uitvinden van papier) en waaide over naar Japan. Daar vouwen ze nog steeds duizend kraanvogels voor een huwelijk, omdat dat geluk zou brengen. Senbazuru noemen ze dat. Die kraanvogel blijkt een instapmodel, net als een vlinder of een vosje. De geoefende vouwer kan doorstomen naar het next level, en voor een kameel of kameleon gaan. Wil je wel het geluk afdwingen, maar geen vouwstress: op Ebay zijn de papieren kraanvogels ook kant-en-klaar te koop. Just saying.  

4. Rock painting  

Klinkt net even cooler dan stenen beschilderen, maar is hetzelfde. Je verzamelt eerst stenen met leuke vormen, waar je al iets bij kunt fantaseren. Een ronde steen kan straks zomaar een citroentje worden, die peervorm een avocado (of…peer), een hart een hart. Voor de vakantiegangers is een willekeurige kiezel voorzien van een ondergaande zon met palmboom natuurlijk ook een optie. Beschilderen met plakkaatverf en eventueel aflakken met vernis.   

5. Soap carving  

Altijd al had willen beeldhouwen, maar vind je dat net iets te ambitieus? Dan is soap carving misschien iets voor jou. Men neme een blok witte zeep en gaat lekker aan de slag. Met een potlood breng je eerst een patroon aan (een schelp, een schildpad, een walvis: vooral watergerelateerde vormen doen het natuurlijk leuk in de badkamer) en dan ga je in de weer met een schaar, een mesje, een theelepel, een aardappelschiller en/of een paperclip. De diehards kunnen altijd nog overgaan op het namaken van sculpturen alla Barbara Hepworth, de beroemde Britse beeldhouwster.  

Meer lezen

Tekst Maaike Beekers  Fotografie Getty Images
Gepubliceerd op 28 mei 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN