De andere kant van TikTok: boeken, planten en ochtendroutines

TikTok

Flow’s Merel werd door vrienden aangemoedigd om eens een kijkje te nemen op TikTok. Maar, was dat niet die app met die dansfilmpjes erop? Wat had ze daar nou te zoeken? 

“Probeer het nou toch maar eens en bekijk dan deze accounts,” verzekerde een vriendin me. Goed, dan probeer ik het wel. Zodoende installeerde ik de app die miljoenen Nederlanders voor mij al geïnstalleerd hadden, maar waar ik tot voor kort nooit naar omgekeken had. Om gewoon maar ergens te beginnen, voegde ik eerst de accounts die mijn vriendin me getipt had toe. Na een halfuur naar video’s over boeken (BookTok,) planten (PlantTok) en ochtendroutines te hebben gekeken wist ik dat dat mijn vriendin gelijk had. TikTok is misschien toch wél iets voor mij.

Hoe werkt TikTok?

TikTok is een socialmedia-app waarmee je korte video’s (met muzikale begeleiding) kunt maken en bekijken. De video’s (de TikToks) kunnen drie tot zestig seconden duren. Ze staan in een afspeelrij waardoor je ze zonder onderbreking kunt kijken. Zelf een TikTok maken is heel simpel: je hoeft niet te kunnen editen en je kunt voorgeprogrammeerde muziekjes en gesproken sketches (die je kunt playbacken) kiezen.

Kritisch consumeren

De video’s op TikTok zijn voor iedereen, wereldwijd, zichtbaar. Ook voor mensen met wie je niet bevriend bent. TikTok heeft een slim algoritme dat razendsnel doorheeft waar jouw interesse als kijker ligt. Kijk of like je bijvoorbeeld een paar video’s over taarten bakken achter elkaar? Dan is de kans groot dat je morgen een hele reeks nieuwe bakrecepten voorgeschoteld krijgt. Dat kan natuurlijk een leuke manier zijn om leuke content te ontdekken, maar het is ook iets waar we kritisch op moeten blijven. Het algoritme van TikTok is namelijk een groot mysterie waar wij ‘gewone gebruikers’ niets van begrijpen. Het is altijd goed om alert te blijven op de content die je bekijkt; zoals op alle apps en websites kun je óók onzin of misschien zelfs schadelijke content tegenkomen.

De inspirerende kant van TikTok

Maar, als je dan een beetje doorhebt waar je wel en niet moet zijn, dan is er een heleboel interessants te vinden. Van video’s over het schoonmaken van je badkamer (waar ik serieus veel van geleerd heb) tot mooie inhoudelijke content over mental health; het staat er allemaal op. Een inspirerend genre vind ik de ochtendroutine video’s. Hierin laten TikTokkers zien wat zij ’s ochtends doen en eten. Dat voelt toch een beetje als samen aan de dag beginnen. Ook heb ik er al veel leestips vanaf geplukt en droom ik geregeld weg bij prachtige natuurbeelden. Je leest het; het aanbod is zeer divers.

Merels favorieten

Ik volg inmiddels een flinke lijst TikTokkers die ik op hun eigen manier leuk of interessant vind. Het zijn er te veel om hier te delen, dus ik koos er vijf:

  1. @maxlamanna_ maakt vlotte vegan kookvideo’s.
  2. @thatcatbobbie moet wel de grappigste kat op TikTok zijn (getuige de miljoenen volgers die hij heeft…).
  3. @jasminmccarthyy maakt prachtige natuurvideo’s.
  4. @sadbutradclubxo maakt helpende video’s over mental health en queer zijn.
  5. @carrierad filmt haar leven in Nieuw-Zeeland, inclusief moestuin en haar huisdieren.

Meer lezen

  • Voor Flow 1 schreef Merel een uitgebreider artikel over de app.

Tekst Merel Wildschut  Illustratie Abbey Lossing via Handsome Frank

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN