Ga naar hoofdinhoud
Slow life

Deze Vietnamese pannenkoek is dun, krokant en vol vulling (recept + vega tip)

banh xeo recept

Bánh xèo: vroeger was het een luxehapje, nu zie je deze gevulde, krokante pannenkoek vaak als streetfood. Maar voor vormgever/illustrator en kookboekenauteur Phi-Yên Phan blijft het een feestelijk gerecht om te delen met anderen.

Bánh xèo recept

Voor het beslag

  • 180 gram rijstmeel
  • 20 gram maizena
  • 200 ml kokosmelk
  • 200 ml ongezoete sojamelk
  • 2 tl kristalsuiker
  • 2 tl zout
  • 1 tl ve-tsin
  • 1 tl gemalen kurkuma

Voor de vulling

  • 4 lente-uien, in dunne ringen
  • 1 el olie
  • 2 middelgrote witte uien, in dunne ringen
  • 200 g buikspek met zwoerd, in dunne plakken (of gebruik speklappen)
  • 200 g gepelde rauwe garnalen
  • 200 g taugé

Voor de groenten en dip erbij

  • 1 krop sla, de bladeren losgetrokken
  • 80 g munt
  • 50 g Thaise basilicum
  • 50 g perilla (maar alleen munt is ook goed)
  • 360 ml zoetzure vissausdressing

Stap 1

Meng alle ingrediënten voor het beslag samen met 100 ml water in een grote kom. Roer met een garde tot een glad mengsel. Schenk boven een kom door een zeef zodat er geen klontjes meer in zitten. Laat het beslag afgedekt met vershoudfolie minimaal 2 uur (liever een hele nacht) buiten de koelkast rusten. Voeg voordat je het beslag gaat bakken de lente-­uiringen toe en roer door.

Stap 2

Verhit 1 el olie in een grote pan met antiaanbak­laag, bij voorkeur een wokpan, op middelhoog vuur. Voeg een handjevol witte ui, buikspek en garnalen toe en bak ongeveer 1 minuut. Giet dan wat beslag in het midden van de pan en verdeel het over de bodem door de pan heen en weer te walsen. Het beslag moet zo dun mogelijk zijn.

Stap 3

Verdeel een handje taugé over het beslag en leg het deksel op de pan. Laat ongeveer 2 tot 3 minuten bakken. Haal het deksel van de pan en draai het vuur laag. Bak de pannenkoek nog 5 tot 6 minuten tot de randen mooi goudbruin zijn. De crispy randjes geven aan dat de bánh xèo klaar is. Vouw de pannenkoek dubbel en haal hem uit de pan. Bak op dezelfde manier pannenkoeken van de rest van het beslag en de vulling.

Serveer de bánh xèo direct met de verse groenten. Scheur een stuk van de bánh xèo af, wikkel het in een blad sla, voeg de verse kruiden toe en dip in de zoetzure vissausdressing.

Tip: vervang voor de vegetarische versie het buikspek en de garnalen door bijvoorbeeld krokant gebakken tofu en oesterzwammen.

Ăn cơm, Phi-Yến Phan € 29,99 (Nijgh & Van Ditmar): de letterlijke vertaling is ‘rijst eten’, maar in de Vietnamese volksmond betekent het gewoon: ‘Aan tafel!’ In dit boek deelt ze de familierecepten en verhalen die haar vader en moeder uit Vietnam meenamen, zoals pittige noedelsoep, gegrilde aubergine en streetfood­klassiekers als verse springrolls en deze krokante pannenkoeken.

Meer lezen


Fotografie Mathilde Nai (gerecht en portretten), Hie Nguye en privé-archief (beeld uit Vietnam)
Gepubliceerd op 19 juli 2025

Deel dit artikel
Ellen Nij Bijvank is freelance tekst- en eindredacteur, en werkt o.a. voor Flow Magazine en Libelle. Daarnaast schrijft ze voor Flow de culinaire rubriek Het Recept en maakt en fotografeert ze de craftrubriek.
Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Een keer per week versturen we een mail met onze best gelezen artikelen, fijne tips en aanbiedingen.