Bewaarboekje Mix & Match

Om kleine dingen in te bewaren, gebruikt Flow’s eindredacteur Ellen graag envelopjes. Voor mooie snoeppapiertjes, een kaartje van een favoriet restaurant of een gedroogd bloemetje geplukt op vakantie. Van de mini-envelopjes uit het Mix & Match-papierpakket maakt ze een bewaarboekje. Kijk mee hoe ze dat doet. 

Dit heb je nodig:

  • het Flow Mix & Match-papierpakket, met name de mini-envelopjes, het briefpapier en de ronde stickers
  • twee restjes karton
  • touw
  • dubbelzijdig tape
  • masking tape
  • mesje of schaar
  • vouwbeen
  • liniaal

Het bewaarboekje heb ik gemaakt van de kleinste envelopjes in het papierpakket. Ik plak ze met de onderkant (6,5 cm) in een harmonica van karton, zo worden het ‘bladzijden’ in een boek. Knip of snijd daarvoor een strook karton van 6,5 x 22 cm. Maak om de centimeter een rillijn met behulp van een liniaal en een vouwbeen (of doe het voorzichtig met een ander stomp voorwerp, bijvoorbeeld de botte kant van een schaar). Deze rillijnen maken het vouwen makkelijker. Vouw de strook karton als een harmonica op.


Knip of snijd voor de kaft een strook karton van 7 x 24 cm. Kies uit het briefpapier twee vellen waarmee je de binnen- en buitenkant van de kaft wilt beplakken. Knip ook hiervan stroken van 7 x 24 cm.

Plak de stroken briefpapier met dubbelzijdig tape op het witte karton.

Meet aan een lange zijde 10,5 cm vanaf de linkerkant af en markeer met een klein potloodstreepje. Doe ditzelfde aan de rechterkant. Je houdt nu voor de rug een tussenruimte over van 3 cm. Beplak dit met mooi masking tape, ook aan de binnenkant van de kaft. Hiermee verstevig je niet alleen de rug, het ziet er ook nog leuk uit. En: straks gebruik je de zijkanten van het masking tape als hulplijn om het binnenwerk in de kaft te plakken.


Leg de harmonicavorm zo neer dat zowel rechts als links het laatste stukje karton omhoog steekt (het linkerpootje van de V). Plak lange strookjes dubbelzijdig tape vast op elk rechterpootje van de V, behalve de laatste (10x in totaal).

Draai de harmonicavorm om. Plak nu korte stukjes dubbelzijdig tape vast, weer op elk rechterpootje van de V (10x in totaal).

Haal een voor een het beschermfolie van de lange strookjes dubbelzijdig tape en plak de envelopjes in het boekje. Het is handig om vooraf even te bepalen in welke volgorde je de envelopjes in het boekje wilt.

Als je alle enveloppen hebt ingeplakt, kun je de strook karton nog als een harmonica in- en uitvouwen, maar voor een boekje is dat niet handig. Je plakt daarom zo de harmonica aan de achterkant vast.

Om er een boekje van te maken waarin je kunt bladeren, plak je aan de achterkant de V-tjes aan elkaar. Haal het beschermfolie van de korte stukjes dubbelzijdig tape en plak de strookjes op elkaar. Blijft het niet goed plakken, zet er dan even een papierklem op.

Vouw de harmonica met de envelopjes als een boekje dicht. Aan de boven- en onderkant blijft nu een strookje karton over. Plak hierop een strookje dubbelzijdig tape. Dit gebruik je zo om het boekje in de kaft te kunnen plakken.

Leg de omslag met de binnenkant naar boven voor je. Haal het beschermfolie van het dubbelzijdig tape op het binnenwerk en plak het bovenste strookje vast aan de binnenkant van de kaft, precies langs de linkerkant van het masking tape. Plak het andere strookje vast op de rechter zijkant van het masking tape. Let op: de kaft is net iets hoger dan de envelopjes. Houd aan de boven- en onderkant daarom iets ruimte en probeer het boekje ongeveer in het midden te plakken.

Vouw het boekje voorzichtig dicht en let daarbij op dat de harmonicastrookjes recht boven elkaar komen. Zet eventueel nog even een papierklem erop om de hechting stevig te maken.

Maak met een perforator een gaatje aan de uiteinden van het kaftje en haal er een touwtje doorheen. Sla het touwtje om het hele boekje en zet aan de voor- en achterkant vast met de ronde stickers uit het Mix & Match-papierpakket.

Veel verzamel-plezier!

Tekst en foto’s: Ellen Nij Bijvank (ook ontwerper van Zuuz.nl)

 

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN