Bloemen schilderen met waterverf: zo doe je dat

bloemen schilderen

Zin om met waterverf aan de slag te gaan? In dit blog krijg je een lesje bloemen schilderen met waterverf van Ananda Yankellow. 

Dit heb je nodig voor het bloemen schilderen met waterverf:

  • (Aquarel)papier
  • Penselen, liefst rond met een scherp puntje
  • Doosje met waterverf
  • Plastic bordje om kleuren te mengen
  • Potje met (warm) water

Waterverf
Schilder eerst de bloemblaadjes. Begin met een lichte kleur verf (dus sterk verdund met water). Je kunt de blaadjes altijd nog donkerder maken als je ze te licht vindt, maar donkere kleuren lichter maken lukt niet.


WaterverfSchilder het hart van de bloem. Maak daarvoor een schoon penseel nat en strijk ermee over de plek waar het hart moet komen. Dip het penseel nu in de gele verf en schilder het hart. Door het papier van tevoren vochtig te maken, vloeit de gele waterverf mooi uit waardoor je geen scherpe randjes in het bloemhartje krijgt.


Verfen bloemVoeg een paar bloemen toe alsof je ze vanaf de zijkant ziet. Heb je bij de andere bloemen vooral oranje en gele tinten gebruikt, zoals hier, dan is een blauwe bloem erbij wel mooi voor wat contrast.


BloemenJe kunt nu wat accenten toevoegen met diepere kleuren door de waterverf met minder water te verdunnen. De dieprode punten van de bloemblaadjes, de donkere oranje kleur aan de basis van de middelste bloem, wat extra stipjes: deze ‘donkere’ accenten geven diepte aan je bloemen.


VerfenSchilder de stelen van de bloemen eerst met een lichte, verdunde kleur groen en schilder er meteen wat blaadjes bij. Varieer een beetje met de grootte van de blaadjes. Kies een donkerder kleur groen en schilder hiermee de steelaanzet en steel van de bloemen die je van de zijkant ziet.


bloemen schilderenIn de natuur heb je niet één kleur groen, varieer dus ook hier met verschillende tinten. Groengeel, blauwgroen, zelfs een beetje bruinig groen: probeer wat verschillende tinten uit bij de blaadjes, en pak meteen ook een paar stelen mee.


bloemen schilderenHebben je bloemen nog wat extra’s nodig? Misschien wat kleine stippen in het hart?


bloemen schilderenKlaar! Als de waterverf goed droog is, na ongeveer 30 minuten, kun je het blad onder een grote stapel boeken leggen. Door het gewicht zullen alle bobbels uit het papier verdwijnen.

Beeld Ananda Yankellow

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN