Ecovriendelijk schilderen: 4 tips

schilderen

Toch die ene muur of dat kastje schilderen, maar ook rekening houden met het milieu? Ecovriendelijk schilderen wordt makkelijker met deze vier tips.

Bij verven, of het nou die muur of dat kastje is, ligt milieuschade op de loer. In een artikel van Trouw over groen schilderen lees je erover. De krant deed onderzoek naar een milieuvriendelijke verfklus en vond tips bij kenniscentrum Milieu Centraal. Ook wij houden van een duurzame, groene verfklus en delen graag de tips die Milieu Centraal noemt.

Is opnieuw schilderen nodig?

Volgens de website van Milieu Centraal dien je je eerst af te vragen of (opnieuw) schilderen wel echt nodig is. Zo hebben hardhout, metaal en kunststof de extra bescherming van verf helemaal niet nodig. En het is vaak ook voldoende om enkel beschadigde stukjes bij te werken. Soms is een hele muur overdoen zonde.

Kies de juiste verf

Het beste is natuurlijk een verf die goed of beter voor het milieu is, maar het gaat er ook vooral om dat je een geschikte verf kiest. Ga je bijvoorbeeld voor een verf die niet op een bepaalde ondergrond past, dan gaat het minder lang mee en is het op den duur een stuk minder duurzaam.

Houd het schilderen jaarlijks bij

Kijk om de zoveel tijd of er kleine reparaties nodig zijn. Vaak is het duurzamer om steeds kleine stukjes bij te werken, dan na een paar jaar alles helemaal opnieuw te moeten doen.

Spoel verfkwasten nooit uit

Het lijkt misschien duurzamer, je kwasten uitspoelen en bewaren na de verfklus, maar die verfresten zijn behoorlijk schadelijk voor het milieu als ze in water terecht komen (ja, ook de verf op waterbasis). Spoel kwasten dus nooit uit onder de kraan en gooi ze zelfs liever weg als dat nodig is. Als je klus nog niet klaar is, kun je kwasten en rollers tussendoor inpakken.

Meer lezen

Tekst Bente van de Wouw  Bron Milieu Centraal  Fotografie Alex Jones/Unsplash.com

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN