Maak je eigen zelfhulpboekje

Zelfhulpboekje

Soms vormen inzichten die je bij elkaar hebt gezocht bijna een handleiding voor je eigen leven. Fijn om ze allemaal op één plek te verzamelen en zo je eigen zelfhulpboekje samen te stellen. Journalist Caroline Buijs legt uit hoe je dat doet.

  1. Zoek een klein, handig en mooi notitieboekje of schriftje. Paspoortformaat vind ik fijn. Om je op weg te helpen zit er al een bij Flow 6. Maar over de hele wereld zijn er natuurlijk talloze fijne boekjes verkrijgbaar. Zolang ze maar in je tas passen en je ze dus altijd en overal even kunt openslaan.
  2. Elk notitieboekje van mij heeft een eigen thema: dat vind ik lekker overzichtelijk. Maar dat hoeft niet, je kunt ook allerlei mooie wijsheden in één boekje verzamelen. Inmiddels heb ik er een paar: ‘Hoe voorkom ik dat ik overwerkt raak’, ‘Hoe ga ik het beste met mijn tijd om’ (naar aanleiding van het boekje Ik heb de tijd van Paul Loomans) en ben ik er een aan het maken voor mijn puberdochter, vol positieve boodschappen als ‘Niet alles kan en hoeft altijd perfect. Wees ook een beetje lief voor jezelf.’
  3. Ik schrijf alleen inzichten en wijsheden op waarvan ik denk: daar heb ik wat aan, of die moet ik onthouden. Soms onderstreep ik iets, of plak ik er gezellige plaatjes of foto’s bij.
  4. Maak het vooral niet te ingewikkeld. Vaak staan in het voorwoord of nawoord (of zelfs in de inhoudsopgave) van een boek al mooie inzichten op een rijtje. Maar mooie woorden haal je niet alleen uit boeken, vaak doe je ze ook op tijdens het leven zelf: een quote die je op een muur geschreven ziet of die op een poster in het café hangt. Een regel uit een interview in de krant of een zinnetje uit een gedicht of podcast. Ook daarvoor zijn boekjes in paspoortformaat geschikt. Wat wel handig is: plan er speciaal tijd voor in, want anders blijft het liggen en doe je het niet. Het kost je een paar uurtjes, maar dan heb je ook wat.
  • In Flow 6 lees je meer over de inzichten van Caroline én je krijgt je eigen zelfhulpboekje cadeau, geïllustreerd door de Israëlische illustrator Hadas Friedland Hayun.

Tekst Caroline Buijs  Fotografie João Silas/Unsplash.com

Zelfhulpboekje

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN