Schaaltjes van papier-maché maken: zo doe je dat

papier-maché maken

Zin in een creatieve ochtend? Zo kun je zelf schaaltjes van papier-maché maken. 

Dit heb je nodig:

 • dun papier, zoals vloeipapier (in wit en blauw)
 • waterballonnen
 • kartonnen bekertjes
 • tape
 • vernislijm/decoupagelijm/Mod Podge
 • platte kwast

En zo kun je de schaaltjes van papier-maché maken:

 1. Scheur het vloeipapier in kleine stukjes.
 2. Blaas een waterballon op, knoop ’m dicht en zet op z’n kop in een papieren bekertje. Leg iets zwaars in het bekertje voor de stevigheid. Smeer de ballon in met lijm. Leg er een stukje wit vloeipapier op en smeer er een laagje lijm overheen. Leg overlappend een volgend stukje vloeipapier op de ballon en bedek weer met lijm. Ga zo door tot de ballon tot halverwege (of zo hoog als je het bakje straks wilt hebben) bedekt is met wit vloeipapier. Plak er voor de stevigheid nog drie à vier laagjes wit vloeipapier overheen.
 3. Je maakt er een tweekleurig bakje van door voor de buitenlaag een andere kleur vloeipapier te gebruiken, zoals hier blauw.
 4. Al het wit van de binnenkant is nu bedekt met blauw. Laat een nachtje drogen.
 5. Als de buitenkant helemaal droog en stevig aanvoelt, kun je voorzichtig een gaatje in de ballon prikken. Haal de lege ballon uit het schaaltje. Je kunt de bovenkant bijknippen, maar een rafelig randje kan ook mooi zijn.
 6. Je kunt alle kanten op met de kleur en het ontwerp van de bakjes. Kies bijvoorbeeld voor papier met een patroontje voor de binnenkant (bij een effen buitenkant) of druk met een pons stippen uit tissuepapier en plak die op de buitenkant. Het dip dyeeffect van het bovenste bakje krijg je door boven op de ballon te beginnen met alleen laagjes blauw, dan een baan te maken van afwisselend blauw en wit vloeipapier en de onderste rand alleen met wit te beplakken.

Blog schaaltjes

Tekst en fotografie Ellen Nij Bijvank

Meer DIY's?

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN