Tekentip van Deborah

We zetten onze favoriete illustratoren in de spotlight en vragen hem of haar om een gouden tip om zelf mee aan de slag te gaan. Lees meer over Deborah van der Schaaf.

 

Kun je iets vertellen over de illustratie?
“Dit zijn drie ‘klein-geluk-afvinkplaatjes’ voor de scheurkalender van Flow. Ik vond het heel leuk om eraan te werken. Twee liedjes popten vaak op als ik aan het werk was: Simple things van Paolo Nutini en My favorite things uit The sound of music. De regels ‘Raindrops on roses and whiskers on kittens. Bright copper kettles and warm woolen mittens’ zong ik vaak hardop.”

Wat vind je leuk aan je werk?
“Ik hou van variatie in techniek, onderwerp en opdrachten. De ene keer maak ik collages voor een serie kinderboeken, dan weer foto-illustraties voor de krant. En voor Flow maakte ik bijvoorbeeld handlettering tutorials.”

Waar haal je je inspiratie vandaan?
“Eigenlijk overal: op de markt, op straat, in het museum. Mijn helden zijn creatieven als Maira Kalman, Leanne Shapton en Brecht Evens: zij zijn geen plaatjesmakers, maar verhalenvertellers. Ik ben geboren in de Italiaanse Alpen, mijn opa en oma hadden daar een boerderij. Elke zomervakantie gingen we daarnaartoe en de vrijheid die ik daar ervoer – wilde bloemen plukken, eieren rapen, bessen en paddenstoelen plukken, boomhutten bouwen – inspireert me nog steeds.”

Hoe ziet jouw werkplek eruit?
“Naast de tafel met mijn computer erop staat een roze keukenkast. Als mijn bureau bijna niet meer te vinden is door alle troep die erop ligt (theemokken, schetsen, administratie), kan ik de planken uitschuiven en daaraan verder werken. De kast is een soort kabinetje, gevuld met moois: een lade vol papieren schatten en handgemaakte boekjes, een plank met exotische snoepjes en verpakkingen, vazen, oude foto’s. En buurpoes Chispa sluipt elke ochtend naar boven om op mijn kamer te slapen en te snurken, dat is heel gezellig.”

Heb je een gouden tekentip die je wilt delen?
“In plaats van een lichtbak gebruik ik het raam en washitape om potloodschetsen over te trekken. Om uit te vogelen waar wat komt en wat belangrijk is, maak ik vaak eerst een serie kleine – potloodkrabbelige – compositieschetsjes. Dat doe ik bij handletteren, maar ook voor illustraties.”

Wil je meer lezen over illustreren? Neem eens een kijkje in de Flow Illustratiespecial.

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN