Al sinds we Flow maken, hebben we één grote wens: een plek creëren waar je Flow kunt beleven. En dat is gelukt: samen met het Museum van de Geest in Haarlem stelden we de Flow Slow Art Route samen, met veel bijzondere kunst.
Mental health
Het Museum van de Geest in Haarlem vraagt aandacht voor het talent en de veerkracht van de geest. Samen maken we ons sterk voor meer aandacht en bewustwording rondom mental health, en wat je zelf kunt doen om daarvoor te zorgen. Onder andere met een speciale Flow-route.
De Flow Slow Art Route
Samen bedachten we de Flow Slow Art Route, langs vijf werken uit de collectie. Slow Art draait om de tijd nemen om een paar bijzondere stukken écht op je in te laten werken. Het is een nieuwe manier van museumbezoek.
Tijdens het lopen van onze route leiden we je in een uurtje langs de Flow-selectie met vijf heel bijzondere kunstwerken, terwijl je onderweg meer hoort over de kunstenaar, het werk en waarom het zo bij Flow past. Deze werken vertellen een verhaal dat we graag met je delen. Zoals dat van illustrator Maaike Hartjes over haar burn-out, en van de bekende Japanse ‘stippenkunstenaar’ Yayoi Kusama, die kunst maakt om haar angsten te overwinnen.
Reserveren voor de route is niet nodig, het papieren boekje zit inbegrepen bij je toegangsticket.
Wat is Slow Art?
Slow Art, of Slow Looking, begon in 2008. De altijd drukke internetpionier Phil Terry besloot zichzelf in het museum eens wat rust te gunnen: hij ging een uur voor een schilderij zitten, nam dat goed in zich op en liep dan pas door. Een jaar later nodigde hij een paar vrienden uit om samen een stuk of vijf kunstwerken echt goed te bekijken. Ze waren zo verrast door wat ze nu ineens allemaal zagen, dat ze besloten er een jaarlijks terugkerende dag van te maken. Inmiddels wordt Slow Art Day elk jaar gehouden in musea van Berlijn tot Boston en van Florence tot Londen.
Museum van de Geest
Het Museum van de Geest is – net als wij trouwens – gefascineerd door het kunstwerk tussen je oren. Want niets is zo kleurrijk, krachtig en tegelijkertijd zo kwetsbaar als de menselijke geest, vinden ze. In hun vestiging in Haarlem, het monumentale Dolhuys, zie je verschillende kunstwerken die je aan het denken zetten over stigma’s en het belang van mentale gezondheid. Wat is normaal en wat is raar? Moeten wij als mens veranderen, of moeten we onze ideeën over raar en normaal veranderen? In 2022 waren ze winnaar van de European Museum of the Year Award.
Jana Kaminski, die je misschien kent van de stopmotionvideo’s die ze voor Flow maakt, maakte deze video voor en over het museum:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Meer weten?
- Samen met het Museum van de Geest maakten we ook een podcast over creatieve geesten.
- Blijf op de hoogte over het Museum van de Geest en de Flow Slow Art Route via Instagram en onze nieuwsbrief.
- Bezoek de website van Museum van de Geest, of volg het museum op Instagram.
Illustratie Deborah van der Schaaf
Gepubliceerd op 18 februari 2021, laatst bewerkt op 23 mei 2024