Hoe kun je jezelf zijn? ‘Antiboy: de podcast’ gaat op zoek naar het antwoord

Op zoek zijn naar jezelf is vaak een levenslange reis. Valentijn Hoogenkamp, schrijver van fictie, poëzie en toneelstukken, praat erover met zijn gasten in Antiboy: de podcast.

Als vervolg op zijn boek Antiboy komt Hoogenkamp nu met een podcast waarin hij persoonlijke gesprekken aangaat over genderidentiteit en geaardheid. Ook de rollenpatronen in de maatschappij komen aan bod, en de invloed daarvan op onze relaties en onze verwachtingen van onszelf en anderen.

Grenzen

Hoogenkamp houdt zich al langer bezig met de vaak smalle en onduidelijke grenzen van de maatschappij. Zijn eerste boek, Het aanbidden van Louis Claus, gaat over hoe je jezelf kunt verliezen in een fantasiewereld en over het dilemma om je gevoelens uit te spreken of juist stil te houden. Hij schreef eerder voor een aantal kranten, waaronder de Volkskrant, en ontving voor zijn werk de El Hizjra Literatuurprijs.

Regenbooggezin

In zijn boek Antiboy beschrijft hij vanuit persoonlijk perspectief hoe het is om non-binair te zijn, en hoe lastig het kan zijn om je gevoelens daarover te uiten, terwijl dat juist zo belangrijk is, wil je elkaar begrijpen. Daarom gaat hij ook in gesprek met gasten die zelf ervaring hebben met anders zijn. Acteur Rick Paul van Mulligen bijvoorbeeld, die deel uitmaakt van een regenbooggezin. Of auteur Haroon Ali, die uit de kast kwam en zich niet meer thuis voelde bij het islamitische geloof.

Woordenlijst

In elke aflevering komt een nieuwe vorm van ‘anders zijn’ aan het licht, inclusief een woordenlijst met termen die in de aflevering genoemd worden. Mooi hoe elke gast vertelt met welke woorden zij hun omgeving op de hoogte brachten. Die openheid maakt dat de podcast herkenbaar is voor iedereen. Want uiteindelijk zijn we, ieder op onze eigen manier, allemaal toch een beetje anders.

Je kunt de podcast beluisteren op Spotify of via je favoriete podcastapp.

Meer lezen

Tekst Marissa Koenderink  Illustratie Femme ter Haar
Gepubliceerd op 10 mei 2023

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN