Meisje met de parel 2.0

girls with pearls

Caroline Sikkenk was altijd al geboeid door het lichtgebruik van de Hollandse meesters, zoals in de schilderijen van Johannes Vermeer (1632-1675). Want ook bij haar vak, fotografie, draait het om mooi licht.

Caroline: “Al tijden speelde ik met het idee om mijn eigen uitvoering van een aantal Vermeers te maken. Het juiste moment diende zich alleen steeds niet aan, tot ik hoorde dat 2019 het jaar van de Gouden Eeuw zou zijn. Ik koos voor Het meisje met de parel. Het moest een moderne versie van het schilderij worden, zeker geen verkleedpartij. Dus in plaats van zomaar een doek op iemands hoofd te plaatsen, zocht ik een meisje dat in het dagelijks leven ook een hoofddoek draagt. Daarnaast wilde ik graag een donker meisje, een blondine en een meisje met een piercing fotograferen.

Vermeer maakte krachtige kleurcombinaties van okergeel en blauw; die wilde ik dus terug laten komen in mijn foto. Het moest geen letterlijke kopie van het schilderij worden, maar ik wilde wel de opvallendste elementen gebruiken: zo kreeg ieder meisje een okergeel kledingstuk aan met een wit accent bij de hals en op het hoofd een blauw element. En natuurlijk mocht de parel niet ontbreken.”

Iconisch beeld

“Al snel ontdekte ik: het maakt niet uit wat de meisjes precies dragen, in iederéén schuilt ‘het meisje met de parel’. Door de belichting, de uitsnede en de blik denk je toch wel aan dat schilderij – het is een iconisch beeld dat je meteen herkent. Dat gaf mijn project meer betekenis: ik leerde dat we in de kern allemaal gelijk zijn. Uiteindelijk heb ik zelfs een jongen, een meisje van negen en een ‘meisje’ van negentig op de foto gezet.”

Expositie ‘Girls with pearls’

De fotoserie van Caroline wordt steeds groter – steeds meer meisjes en jongens poseren als het Meisje. De foto’s zijn op verschillende plekken te zien geweest, onder andere op grote LED-schermen in New York. Ook is er een fotoboek gemaakt van alle Meisjes met de Parel. Interessant? Op Carolines website kun je (een gedeelte van) de serie zien.

Meer lezen

Tekst Anne-Flore Muller  Fotografie Caroline Sikkenk
Gepubliceerd op 14 oktober 2019, laatst bewerkt op 30 mei 2023

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN