Flow on the go: Caroline ging naar Kleur als taal in het Van Gogh Museum

Color as language

Een wandeling, restaurant of expositie. In deze rubriek delen redactieleden van Flow leuke, mooie of bijzondere plekken waar ze zijn geweest én wat ze ervan vonden. Deze keer: managing editor specials Caroline ging naar de toonstelling Kleur als taal in het Van Gogh Museum.

In mijn huis hangt al jaren een illustratie van Deborah van der Schaaf met het zinnetje: ‘Big things have small beginnings’. Ik moest eraan denken toen ik door de tentoonstelling Kleur als taal van Etel Adnan slenterde in het Van Gogh Museum. Zo maakte Etel Adnan op haar 34e haar eerste schilderij, en vervolgens is ze haar leven lang blijven schilderen. Pas op haar 87e brak ze door als kunstenaar en nu hangen er meer dan 75 werken van haar in het Van Gogh Museum.

De kleuren op haar schilderijen zijn zo prachtig: ze drukte de verf uit haar tubes rechtstreeks op het doek, ging aan de slag met haar paletmes en mengde de kleuren pas later. Een berg – háár berg, want de Mount Tamalpais waar ze vanuit haar huis in Californië op uitkeek, komt steeds weer terug in haar schilderijen – kan blauw zijn of rood, de luchten groen of geel, en steeds voelt het logisch.

Geen regels voor kleur

Af en toe is er een muurtje waar haar schilderij naast een Van Gogh hangt, die ze bewonderde om zijn kleurgebruik. ‘Van Gogh,’ zegt ze in de catalogus, ‘heeft kleur echt bevrijd. Omdat hij die als waarheid aannam.’ Wat zou ze daar mee bedoelen, dacht ik later op de fiets naar huis. Misschien dat er geen regels gelden voor kleur, dat een berg inderdaad blauw kan zijn omdat zij ’m op dat moment als blauw ervaarde?

Meer lezen

Tekst en fotografie Caroline Buijs

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN