Ultiem comfortfood-recept: zo maak je Syrische linzensoep
Dit recept voor een romige en kruidige Syrische linzensoep met rijst, freekeh en specerijen smaakt heerlijk met pitabrood. Makkelijk te maken, betaalbaar en het ultieme comfortfood.
Ingrediënten voor 4-6 personen
- 200 g gedroogde rode linzen
- 50 g kortkorrelige rijst
- 50 g freekeh (o.a. Midden-Oosterse supermarkt)
- 2 el olijfolie
- 1 el komijnzaad
- 2 uien, fijngesnipperd
- 2 kleine wortels, geschild en in blokjes
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 tl komijnpoeder
- 2 el saffloer (o.a. Midden-Oosterse supermarkt) of saffraan
- 1 tl versgemalen zwarte peper
- ½ tl korianderpoeder
- 2 el tomatenpuree
- 2 tl zout
- 1,7 l groente- of kippenbouillon of water
- single cream of slagroom (of in stukjes gescheurde mozzarella)
- een klein handje bieslook, fijngesneden
- 4 pitabroodjes, geroosterd

Het recept
- Was de linzen, rijst en freekeh samen in een grote zeef, tot het water helder is.
- Verhit de olijfolie in een hoge, grote pan op matig vuur. Voeg het komijnzaad toe en rooster 1 minuut. Voeg de ui en wortel toe en bak 5 tot 8 minuten, tot ze zacht en licht gekaramelliseerd zijn. Voeg de knoflook toe en bak in 1 tot 2 minuten zacht.
- Voeg de linzen, rijst en freekeh toe en rooster al roerend 2 minuten. Roer dan het komijnpoeder, 1 el van de saffloer, de zwarte peper, het korianderpoeder, de tomatenpuree en 2 tl zout er goed door. Voeg de bouillon of het water toe, het vocht moet minimaal 6 cm boven het linzenmengsel staan. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 1 uur zachtjes koken, tot alles zacht is.
- Pureer in een blender tot een dikke soep, voeg indien nodig meer water toe en voeg de rest van de saffloer toe. Breng indien nodig verder op smaak met zout en peper.
- Schep de soep in kommen, garneer met slagroom of mozzarella en bieslook en serveer met geroosterd pitabrood.
Eten verbindt mensen, dat weet Imad Alarnab als geen ander. In dit boek verzamelt hij niet alleen traditionele Syrische gerechten, maar ook de signature dishes die hij de afgelopen jaren als chef-kok heeft ontwikkeld. Zoals aubergines met kaas en dadelmelasse en bloemkool met rode uien en pepers.
Meer lezen
- Havermoutsmoothie, red velvet cappuccino en meer: 5 zomerse recepten voor je vakantie.
- Recept: Maak je groentela leeg curry.
- Deze Vietnamese pannenkoek is dun, krokant en vol vulling (recept + vega tip).
Fotografie Laura Edwards