Seizoensgebonden koken met het nieuwe kookboek van Krautkopf

krautkopf kookboek

De makers van Krautkopf, bekend van het gelijknamige populaire Instagram-account, brachten onlangs een nieuw kookboek uit: Aarde, zout & vuur. Met de recepten waarbij groenten altijd centraal staan, kook je mee met het ritme van de seizoenen.

En voor koken in de seizoenen doen we graag ons best bij Flow. Kiezen voor lokaal (producten van dichtbij, en dus seizoensgebonden) is een duurzame optie. Dit kookboek maakt deze keuze eenvoudiger. Groener leven door lekker te eten; daar tekenen we toch allemaal voor?

Krautkopf kiest voor pure ingrediënten en alle gerechten in het boek zijn vegetarisch. In de inleiding leggen Yannic en Susann uit dat je in feite maar drie dingen nodig hebt voor een goede maaltijd: aarde, zout en vuur. Tussen de recepten door leer je dingen over fermenteren en inleggen, maar ook over wildplukken en moestuinieren. Dit boek laat je nadenken over het vereenvoudigen en verduurzamen van je leefstijl.

Fotografie on point

Als je het Krautkopf-duo volgt op Instagram, dan hoeven we je vast niet te vertellen dat dit kookboek vol staat met prachtige fotografie. Daar staan ze namelijk bekend om: moody natuurfotografie, hier en daar een moestuinbeeld en heel veel foto’s van lekker eten. De receptfotografie maakt je hongerig en de sfeerbeelden maken je warm en nieuwsgierig tegelijk. Natuurlijk gaat het bij een kookboek om de recepten, maar het oog wil ook wat.

Boerenkool, aardappels en appels uit de oven

Om je een beter beeld te geven van het kookboek mogen we een recept uit het boek met je delen. We kozen voor een gerecht met boerenkool, aardappels en appels uit de oven. Lekker winters. Je vindt het recept op bladzijde 174 in Aarde, zout & vuur.

Voor 2 personen heb je nodig: 

 • 700 g vastkokende aardappels
 • 2 el braadolie
 • 1 rode ui
 • 2 appels
 • 100 g boerenkool
 • 1 handje walnoten
 • zout
 • 2 el walnootolie
 • 1 el mosterd
 • 70 ml appelsap
 • 4 takjes dragon

Bereidingswijze: 

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (boven- en onderwarmte). Snijd de aardappels in vieren. Besprenkel een bakplaat met 1 el braadolie, verdeel de aardappels erover en bak ze 10 minuten in het midden van de oven.
 2. Snijd ondertussen de ui in partjes, de appel in acht stukjes en verwijder eventueel het klokhuis. Snijd de boerenkoolbladeren van de harde stelen en scheur in stukjes. Hak de walnoten grof.
 3. Voeg de ui, appel en boerenkool toe aan de aardappels, meng er 1 el braadolie doorheen, breng op smaak met zout en bak nog 15 minuten. Voeg de walnoten tegen het einde van de baktijd toe. Mix de walnootolie, mosterd en appelsap tot een romige dressing en breng op smaak met zout. Pluk de dragonblaadjes van de steeltjes. Serveer de ovengroenten met de dressing en dragon.

Aarde, zout & vuur wordt uitgegeven door Uitgeverij Snor. Het kost € 32 en is te koop in de boekhandel of online.

Meer lezen

Tekst Merel Wildschut  Fotografie Krautkopf

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN