Going vegan? 8 tips die je wilt proberen

grote tafel vol met vegan eten

Flow’s Lisanne eet al zeven jaar vegetarisch en heeft vier jaar geleden de stap gezet naar een plantbased dieet. Gebruik haar tips als startpunt voor je eigen plantaardige ontdekkingstocht. 

Tips om (vaker) vegan te eten

Vegan eten is goed voor het milieu. Wil je vaker vegan eten? Dat hoeft niet moeilijk te zijn. Met deze tips zet je met gemak je eerste plantaardige stappen.

  1. Weet waarom je het doet. Nieuwe gewoonten zijn makkelijker vol te houden als je weet waarom je het doet. Krijg voor jezelf helder waarom je vegan wilt eten. Herinner jezelf daaraan als het even niet lukt.
  2. Begin klein. Probeer niet je hele routine en eetgewoontes in één keer om te gooien. Begin klein en start bijvoorbeeld bij een vegan ontbijt. Als dat in je systeem zit, kun je ook je lunch veganizen en zo langzaam maar zeker vaker vegan eten.
  3. Maak food-swaps. Vervang stap voor stap de dierlijke producten in je koelkast door de plantaardige variant. Het is zonde om je mayonaise weg te gooien, maar is de pot op? Swap ‘m voor vegan mayonaise.
  4. Experimenteer met recepten. Via Instagram, TikTok en Google heb je binnen no-time de lekkerste (en simpelste!) plantaardige recepten gevonden. Doe er je voordeel mee. Kies een paar recepten die je lekker lijken en start met ontdekken.
  5. Wees niet te streng voor jezelf. Dat je besluit om vegan te eten betekent niet dat je dat ook foutloos moet doen. Neem het jezelf niet kwalijk als het een keer niet lukt of als je toch kaas hebt gekocht. Het kost tijd om je aan te passen aan nieuwe eetgewoonten. Realiseer je dat vegan eten niet per se een alles-of-niets situatie is en je best iets kunt eten wat niet plantaardig is. Elke plantaardige maaltijd die je eet, maakt een verschil! Vier juist die successen.
  6. Leer hoe je kookt met tofu en tempeh. Tofu en tempeh zijn gezonde, eiwitrijke en goedkope vleesvervangers. Ze hebben alleen wat liefde nodig voordat ze écht lekker smaken. Leer hoe je tofu en tempeh lekker marineert, zodat je niets anders meer wilt. Probeer bijvoorbeeld dit recept voor honing soja tofu van Miljuska.
  7. Vergeet je supplementen niet. Vegan eten betekent dat je wilt suppleren om genoeg vitaminen en mineralen binnen te krijgen. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme raadt aan om je vitamine B12, omega 3-vetzuren, vitamine D, calcium, ijzer en zink-waarden in de gaten te houden en zo nodig te suppleteren.
  8. Volg andere vegans. Waar je mee omgaat, raak je mee besmet. Zoek dus inspirerende vegan Instagrammers, YouTubers of Tiktokkers op en laat je verrassen door hun tips en recepten.

Aan de slag:

Tekst Lisanne van Marrewijk Beeld knape via Getty Images
Gepubliceerd op 3 april 2023

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN