Boekentips: 4x portret van een leven

portret

Voor als je nieuw leesvoer nodig hebt voor het nieuwe jaar. De redactie tipt vier boeken met daarin een portret van een leven.

Leven in de verbeelding – Aleid Truijens

De boeken Oeroeg en Heren van de thee van Hella Haasse (1918-2011) spelen zich af in Nederlands-Indië, de plek waar ze zo goed als haar hele jeugd doorbrengt. Na de middelbare school komt ze naar Nederland om te studeren. Ze trouwt, krijgt drie dochters en woont vele jaren in Frankrijk. Intussen schrijft ze door aan wat een rijk oeuvre wordt.

Maar wie is Hella als echtgenoot, moeder en dochter? Uit brieven, egodocumenten en gesprekken blijkt dat ze het conventionele leven probeert te ­leiden dat van haar ­verwacht wordt, terwijl ze haar toevlucht zoekt in haar verbeelding – alleen daar voelt ze zich thuis. (Querido), verwacht 1 februari

De letterkast – Edith Brouwer

Fré Cohen (1903-1943) groeit op in een joods arbeidersgezin en al vroeg blijkt dat ze talent voor tekenen heeft. De tijdgeest zit haar alleen niet mee: Europa is na de Eerste Wereldoorlog ontwricht en het toekomstbeeld van vrouwen biedt weinig mogelijkheden. Een optimistisch geluid komt vanuit jongeren uit heel Europa die elkaar vinden in de vredesbeweging en het socialisme.

Fré gaat op in deze kringen en ontwerpt met haar herkenbare stijl affiches, boek­omslagen en brochures. Dan slaat de economische crisis in de jaren dertig toe. Het fascisme komt op en Fré moet onderduiken, maar graficus zal ze blijven. (Orlando)

Hemelse mevrouw Frederike – Maaike Meijer

Dichter en kunstenaar Frederike Harmsen van Beek (1927-2009) stond bekend als de eigenzinnige bohemienne Fritzi, die woonde in de Blaricumse Villa Jagtlust. Schrijvers en kunstenaars als Gerard Reve en Remco Campert (met wie ze trouwde) liepen er de deur plat en organiseerden er feesten. Een nogal sensatiebelust artikel in een krant versterkte de mythe rondom haar.

Maar Frederike was veel meer: een getalenteerd schrijver, gulle vriendin en dierenliefhebber. Ze verzamelde van alles en zag schoonheid in onverwachte dingen. In dit boek komt Frederike zelf aan het woord via haar dagboekfragmenten, gedichten en brieven. (De Bezige Bij)

De Italiaanse prinses – Willemijn van Dijk

Prinses Marianne van Oranje-Nassau (1810-1883) kiest haar eigen pad. Als dochter van koning Willem I wordt ze op haar achttiende gekoppeld aan haar neef Albrecht, maar het is geen gelukkig huwelijk. Ze vlucht en ontpopt zich als kunstverzamelaar, componist en reiziger. Als haar affaire met haar koetsier wordt ontdekt, barst de bom.

Na vele omzwervingen betrekt ze Villa Celimontana in Rome, die ze omtovert tot vrijplaats voor Nederlandse kunstenaars en een culturele salon voor de hogere kringen. Een biografie vol moed, strijd om vrijheid en klein geluk.” (Ambo|Anthos)

Lees meer

Samenstelling Marije van der Haar-Peters

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING