Lisannes Online Journal (3): affirmaties

Lisanne (23) is online editor bij Flow en probeert uit wat ze in het blad of online tegenkomt, om te ontdekken wat voor haar goed werkt in haar (drukke) leven. Deze keer: positieve affirmaties.

Tijdens mijn Miracle Morning-routine – hierover schreef ik in mijn vorige blog – ben ik gevallen voor ‘positieve affirmaties’, een manier om positief te denken. Nou ben ik zeker een positief iemand, maar ik merk wel dat ik steeds vaker last heb van een onrustig gevoel, vooral door het idee te moeten presteren. Ik ‘moet’ van mezelf elke dag iets bereikt hebben en dat ook perfect hebben uitgevoerd. Vervolgens is het natuurlijk nooit perfect en dat leidt tot negatieve gedachtes, vooral over mezelf. Blader alleen al door mijn agenda: ik zet nooit een ochtendje series kijken op de planning (want ja, daar bereik je toch niets mee?). Misschien ‘moet’ dit anders – voordat de winterdepressie toeslaat!

Op internet ging ik op zoek naar manieren om affirmaties te ‘programmeren’. Deze tips kwam ik onder andere tegen: 1. Denk niet alleen positief, maar spreek die gedachtes ook uit. 2. Blijf jezelf herinneren aan alle goede dingen in je leven. 3. Hang je positieve gedachtes op aan de spiegel. 4. De woorden ‘niet’ en ‘geen’ bestaan niet, en gebruik ook zo min mogelijk negatieve woorden (zoals ‘jaloers’). 5. Schiet er een negatieve gedachte door je hoofd, haal je schouders dan op en recht je rug.
Daar kan ik wat mee, dus aan de slag. Dit zijn een paar van mijn affirmaties:

 • Ik heb alles wat ik nodig heb om mijn doel te kunnen bereiken.
 • Ik sta open voor veranderingen.
 • Ik luister naar wat mijn lichaam nodig heeft.
 • Ik ben het waard om lief te hebben.
 • Ik laat alle oude overtuigingen los om te veranderen.
 • Ik leef in het nu en laat dingen uit het verleden los.
 • Ik heb een positief beeld van mezelf.
 • Ik heb leuke mensen om me heen verzameld die me elke dag blij maken.
Lees ook: Liefs uit Stockholm: de impact van verhuizen naar het buitenland

Omdenken

De afgelopen dagen keek ik elke dag naar mijn affirmaties en sprak ik ze uit (in mijn hoofd, dat dan wel). Wat blijkt? Zolang je blijft herhalen wat je wilt denken, ga je het ook écht denken. Ik moet gewoon – in dit geval mag ik ‘moeten’ – meer met mezelf bezig zijn. Ik deed dat wel, maar ik was vooral druk met mezelf naar beneden halen. Nergens voor nodig. Wees positief over jezelf, want niemand is de hele dag met jou bezig. Behalve jijzelf.
Grappig genoeg is een quote me heel goed bijgebleven, uit een boekje dat ik cadeau kreeg tijdens ons sinterklaas-dobbelspel: Toen de Israëliërs de reus Goliath zagen, dachten zij: hij is zo groot dat wij ‘m niet aankunnen. Maar David zag ‘m staan en dacht: ik kan me sterk vergissen, maar Goliath die is zo groot, ik kan ‘m echt niet missen.’ Oftewel: omdenken.

Door een paar positieve gedachten op te schrijven, ook al zijn het er maar een paar of is het voor een keer, zie je ze echt voor je en ga je er ook, bewust of onbewust, iets mee doen. De komende tijd blijf ik dan ook mijn riedeltje vrolijk voor mezelf herhalen.

Notes

 • Tijdens deze uitdaging heb ik veel van mezelf geleerd. Ik merkte dat de negatieve gedachtes ontstaan uit angst. In plaats van er verstrikt in te raken, kan ik ze ook gewoon (in mijn hoofd) even uitspreken.
 • Door die negatieve gedachtes uit te spreken, word ik me er meer bewust van. En besef ik dat mijn gedachtes in de meeste gevallen niet de werkelijkheid zijn.
 • Het werkt alleen om affirmaties op te schrijven die kloppen. Als ik zou schrijven dat ik fantastisch ben, zou ik er zelf niet in geloven.
 • Ik blijf mijn affirmaties herhalen, ook al voelt dat soms onnatuurlijk.
 • Ik neem het leven zoals het komt en probeer zo positief mogelijk te zijn. Ik leef immers elke dag met mezelf.

 

Promotional image Promotional image

13 t/m 19 maart

Een week voor jezelf

Een uurtje per dag in je eigen tijd, met extra tips en live momenten via Instagram.

ZO DOE JE MEE