Aan de slag met ontspullen: 12 tips

ontspullen

Ontspullen: hoe begin je en wat levert het op? Deze tips komen van de kaartjes die bij Flow 3 zaten, met onder meer ideeën van opruimgoeroe Marie Kondo

 1. Weet wat je in huis hebt. Het is handig als je dat in één oogopslag kunt zien. Gooi verpakkingen daarom zo veel mogelijk weg.
 2. Als je opruimt, haal dan eerst een kast of ruimte helemaal leeg. Kiezen wat je weg moet doen, wordt makkelijker als je alles door je handen laat gaan.
 3. Ga zo nu en dan door je voorraadkast en gooi etenswaren die over de datum zijn weg.
 4. Vaak heb je de neiging om per ruimte op te ruimen, maar volgens Marie Kondo is het makkelijker om per categorie schoon schip te maken. Eerst al je boeken in het hele huis, bijvoorbeeld. Dus ook als ze in kasten in verschillende ruimtes staan.
 5. Is het praktisch, kan ik het nog gebruiken of is het waardevol? In plaats van jezelf deze vragen te stellen, kun je je – volgens Marie Kondo – beter bij elk voorwerp afvragen of het je plezier geeft: ‘Does it spark joy?‘ Zo niet, dan kun je het weggooien en zul je het ook niet snel missen.
 6. Niet elk voorwerp in huis heeft de functie ‘handig’ of ‘bruikbaar’. Soms heeft iets alleen emotionele waarde. Stop dat soort spullen niet ergens onder in een la, tipt Marie Kondo, maar hang die kindertekeningen op of zet die verjaardagskaart met mooie tekst zichtbaar op een kastje.
 7. Moeilijk onderdeel van ontspullen: loslaten. Zeker bij spullen met emotionele waarde. Wat volgens Marie Kondo kan helpen, is om de herinnering aan het voorwerp en het plezier dat je ervan hebt gehad te erkennen – en ‘dankjewel’ te zeggen voordat je het weggooit.
 8. Breng de spullen die je weg wilt doen meteen weg – anders kom je later in de verleiding om er toch nog een keer doorheen te gaan.
 9. Kleine onderdelen kun je het best bewaren in doorzichtige zakjes met daarop een etiket met wat erin zit.
 10. Berg alles soort bij soort op, ook kleine dingen als stekkers (bijvoorbeeld in een box).
 11. Ligt er zo veel kleding in je kast dat je niet meer ziet wat je allemaal hebt? Vouw/rol dan je kledingstukken zo klein mogelijk op en zet ze rechtop naast elkaar in je kast of la. Dat heeft volgens Marie Kondo nóg twee voordelen: rolletjes nemen minder ruimte in dan een stapel en je kleding kreukt minder.
 12. Gebruik dezelfde soort (en kleur) kledinghangers, dan hangen je kleren overzichtelijker op een rij.
 • Meer tips om te ontspullen vind je op de Flow-kaartjes in Flow 3.
 • In ons boek Keep What You Love vind je nog meer tips om te ontspullen.

Samenstelling Caroline Buijs  Fotografie Patrick Perkins/Unsplash.com

Promotional image Promotional image

13 t/m 19 maart

Een week voor jezelf

Een uurtje per dag in je eigen tijd, met extra tips en live momenten via Instagram.

ZO DOE JE MEE