De portretten van Sarah

De Amerikaanse Sarah Walsh illustreerde voor het boek Herstory: 50 women and girls who shook up the world vijftig portretten van bijzondere vrouwen. Er is nu ook een Nederlandse uitgave: Wereldvrouwen .

Hoe ging je te werk bij dit project?
“Ik had een strak schema, waarbij ik begon met onderzoek doen naar de vrouwen die in het boek beschreven doen. Ik had zes maanden om alle vrouwen te tekenen. Gelukkig had de ontwerper van het boek een lay-out gemaakt en bespraken we samen hoe de portretten eruit moesten zien. We wilden vooral het gevoel van de vrouwen laten zien.”

Wat waren de grootste uitdagingen?
“Bestaande mensen schilderen is altijd lastig en deze vrouwen waren ook nog eens heel belangrijk. Ik wilde het graag goed doen en was bang om fouten te maken. Ik werd soms gek van mijn eigen onzekerheid. Ik bekeek foto’s van de vrouwen op internet, maar daar moest ik het dan ook mee doen. Zo moest ik de kleur van de jurk van koningin Elizabeth veranderen omdat de blauwe tint die ik had gebruikt, in die tijd niet bestond. Maar ik vond het vooral enorm leuk om te doen; al die vrouwen tekenen met kleren in de mooiste kleuren. Mijn stijl is in dit boek wat traditioneler dan normaal, maar ik hou ervan om verschillende dingen te proberen.”

Was er een verhaal dat extra veel indruk op je maakte?
“Toen ik de verhalen las aan mijn keukentafel, kon ik sommige gewoon niet geloven. Een deel van de vrouwen is heel beroemd, maar sommigen waren nieuw voor me. Het verbaasde me vooral hoe fantastisch ze stuk voor stuk waren. Ze overleefden de situatie waar ze in zaten en hadden daarnaast ook nog kracht om anderen te helpen. Zoals Harriet Tubman, die in de negentiende eeuw met gevaar voor eigen leven slaven hielp ontsnappen. Het deed me echt wat toen ik haar tekende, omdat ik dacht aan hoe zij zich gevoeld moest hebben op die momenten. Ik heb haar een vastberaden blik gegeven, maar tegelijkertijd zie je ook iets van angst.”

Heb je vaker van die grote opdrachten?
“Ja, ik doe dit werk al bijna twintig jaar, en ik werk inmiddels vrij snel. Dit soort projecten heeft wel een weerslag op mijn lichaam. Daarom ga ik één keer per week naar yoga en ik probeer zo vaak mogelijk te stretchen. Ik ga ook naar een masseur en een chiropractor om het een beetje dragelijk te houden. Vooral yoga heeft me bewuster gemaakt van mijn lichaam en hoe het voelt. Als ik dit soort grote klussen aanneem, houd ik ook vaak pauzes.”

  • Wereldvrouwen – 50 vrouwen en meisjes die het verschil maken, Katherine Halligan, illustraties Sarah Walsh (Gottmer).
  • Wil je meer weten over Sarah en haar werk, kijk dan eens op haar website.

 

 

Promotional image Promotional image

13 t/m 19 maart

Een week voor jezelf

Een uurtje per dag in je eigen tijd, met extra tips en live momenten via Instagram.

ZO DOE JE MEE