Een groter geheel

Betekenis zit in het gevoel dat je onderdeel bent van een groter geheel, zegt psycholoog en theoloog Claartje Kruijff. ‘We verlangen allemaal naar menselijkheid en verbondenheid. Hieronder lees je een fragment uit het artikel in Flow 1.

Na een carrière als consultant besloot je theologie te gaan studeren. Wat heeft die keuze jou gebracht? Sta je nu anders in het leven? 
“Al langere tijd zocht ik naar meer inhoud en diepgang in mijn leven. Ik vroeg me af waarom ik het geluk niet kon vinden, terwijl ik toch alles had om wél gelukkig te zijn. Na een zoektocht concludeerde ik dat ik me graag wilde bezighouden met de existentiële vragen in het leven: wie ben ik, hoe wil ik leven, welke keuzes maak ik en waarom? Toen ben ik theologie gaan studeren, met het idee daar ook mijn werk van te maken. Nu, jaren later, kan ik zeggen dat dit veel in mijn denken heeft veranderd. Ik raak er steeds meer van doordrongen dat we maar een kleine schakel zijn in een groter geheel. Maar we zijn in deze tijd zo sterk op het ‘ik’ gericht, dat we dat regelmatig dreigen te vergeten. We zoeken de betekenis van ons leven vaak in presteren, concurreren en succesvol zijn. De druk is hoog en we maken ons veel zorgen: over onszelf, ons werk, over onze kinderen en of ze niet buiten de boot vallen. Terwijl betekenis juist zit in het gevoel dat je onderdeel bent van een groter geheel. Dat verlangen naar verbondenheid hebben we heel sterk in ons, daar ben ik van overtuigd. Je ziet het als er rampen gebeuren, dan willen we van alles doen om te helpen.”

20160206_Filosofie_Quote_2
Meer over de zoektocht van Claartje naar de betekenis van het leven vind je in Flow 1. Deze editie is hier nog te bestellen.

Tekst: Sjoukje van de Kolk Lettering: Valerie McKeehan

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN