Journalist en net-veertiger Irene Ras begreep heus wel dat jong willen blijven een zinloos gevecht is. Toch kostte het de nodige moeite — en jaren — om het idee van ouder worden te aanvaarden, en het goede ervan in te zien. Een fragment uit het openingsartikel van Flow 6.
In onze westerse cultuur lijkt ouder worden vooral op een confrontatie met een wrede wet van de natuur, maar is de natuur wel zo wreed? In Japan vinden ze van niet. Eens per jaar, op de derde dinsdag van september, vieren ze in Japan de Dag van de Ouderen. Op deze datum heeft iedereen verplicht een vrije dag om ouderen in zijn omgeving te bedanken en zijn respect te tonen, en om dankbaar te zijn dat hij zelf ouder mag worden. In de Japanse cultuur is het nog net niet ‘hoe ouder, hoe beter’, maar als oudere ben je wel een onbetwiste bron van wijsheid, verklaart Kuyomi Takuhara. Ze is Japanse van geboorte, maar woont al zeventien jaar in Nederland. Als voorbeeld noemt ze Kin en Gin, de oudste tweelingzusjes ter wereld, totdat ze rond de eeuwwisseling overleden. Ze werden 107 en 108 jaar. De jaren voor hun dood waren de Japanse zussen regelmatig te volgen in de Japanse media. “Iedereen was ervan overtuigd dat Kin en Gin de grootste wijsheid hadden. De twee hadden tot aan hun dood nog steeds alle macht in de familie en namen de belangrijke beslissingen.”
Hoe ouder je wordt, hoe beter je beslissingen kunt nemen: ‘uitgekristalliseerde intelligentie’ noemde neuropsycholoog Jacqueline Mulder dat eerder in Flow. Je kunt beter relativeren en daardoor beter de essentie van een probleem belichten. Mooi geregeld van de natuur.
Het hele artikel lees je in Flow 6, nu verkrijgbaar in de winkels of via onze webshop.
Illustratie Lieke van der Vorst