Celeste Barber maakt parodieën op glamourfoto’s

Celeste Barber

Een beetje humor kunnen we in deze tijd wel gebruiken. De parodieën van Celeste Barber op glamourfoto’s van celebrity’s worden dan ook wereldwijd omarmd door haar 7,1 miljoen Insta-volgers − onder wie de beroemdheden zelf. 

Op haar versie van een glamourfoto van model en actrice Emily Ratajkowski krijgt Celeste Barber binnen een uur 170.339 likes en 1757 reacties op Instagram. Op de echte foto poseert Emily op een tropisch balkon met een afgetraind lichaam in een zwarte mini-bikini. Celeste staat op een iets minder tropisch balkon met een iets minder strak lijf in haar grote zwarte bikini. Wat begon als een grap om haar zus aan het lachen te maken, is inmiddels uitgegroeid tot een hit op Instagram.

Celeste Barber is 24 jaar in de maak

Celeste groeit op in het kleine plaatsje Terranora aan de oostkust van Australië met één oudere zus, Olivia. Na schooltijd spelen ze samen op het uitgestrekte strand. Het was er zo mooi en stil dat Celeste er recent met haar man en twee zoontjes naar terug is verhuisd. Haar belangrijkste levensles leert ze al vroeg, schrijft ze in haar boek Challenge accepted!: “Ik was een aanwezig, luidruchtig meisje met een doorsnee-uiterlijk, maar mijn moeder vertelde me altijd dat ik mezelf mocht zijn.”

Celeste danst graag en maakt mensen aan het lachen: “Mét mij, óm mij, dat kon me niet schelen.” Het is dan ook voor niemand een verrassing dat ze op haar zeventiende naar de toneelschool in Sydney gaat. Als ze eenmaal is afgestudeerd, blijkt het leven voor haar helaas minder rooskleurig te zijn dan ze eigenlijk hoopte. Op wat bijrollen na en het personage dat ze in de Australische soap All saints speelt, komt Celeste vooral rond van verschillende bijbaantjes in winkels en cafés. “Ik ben geen overnight succes, ik was al 24 jaar in de maak,” vertelt ze lachend in interviews.

Api Robin – haar #hothusband zoals ze hem noemt op Instagram – ontmoet ze achter de bar. In 2012 wordt hun eerste zoon Lou geboren en in 2015 zoon Buddy. Samen met de twee dochters van Api uit een eerder huwelijk heeft Celeste – dan 32 jaar – een flink gezin om voor te zorgen. “Als je om vier uur ’s ochtends je zoon borstvoeding geeft en op Instagram kijkt, zie je niets dan mooie mensen, terwijl je je eigen lichaam op zo’n moment haat.”

Celeste en haar zus sturen elkaar voor de grap ‘typische Instagram-foto’s’ van modellen in tropische tuinen, de Kardashians in lotusposities of actrices die met een flaphoed naar de horizon staren. Om Olivia aan het lachen te maken, post ze een foto waarop ze Kate Hudson nadoet die in een laag uitgesneden badpak als een rijzende Venus uit het zwembad komt. Op Celestes versie van de foto hijst ze zichzelf met moeite in haar roze-blauwe moederbadpak uit een blauw zwembadje in de achtertuin.

Brood op de plank

Op de foto’s en filmpjes die ze post, durft ze lelijk te zijn. Sterker nog, ze zet graag een tandje bij om er zo onflatteus mogelijk uit te zien. Dat is een nieuw geluid op Instagram. Het is onmogelijk om niet in de lach te schieten als ze Victoria Beckham, Beyoncé, Lady Gaga of Cindy Crawford nadoet.

Na het posten van de foto waarop ze een Tom Ford-model imiteert dat topless, op hoge hakken uit een auto stapt met een tas – die van Celeste is van de Aldi – die ze voor haar borsten houdt, neemt Celestes bekendheid een vlucht. Tom Ford deelt het filmpje met zijn zeven miljoen volgers en nodigt Celeste uit voor zijn show in New York. Ook andere celebs als Gwyneth Paltrow en Kris Jenner beginnen haar posts te liken en voordat Celeste het weet, heeft ze meer dan zes miljoen volgers.

Die grote socialmedia-achterban geeft haar in 2018 de moed om het podium op te gaan met een onewomanshow. Binnen 24 uur zijn alle kaarten uitverkocht. Een jaar lang reist Celeste met man, zoons en haar jongste stiefdochter per bus door Europa en Amerika om met humor te vertellen over haar leven. Ze wordt uitgenodigd door alle Amerikaanse talkshows en staat op de cover van de Australische Vogue.

Het boek over dit overweldigende succes schrijft ze – zegt ze eerlijk – voor het geld. Want met zes miljoen volgers alleen verdien je niets. En de commercial-aanbiedingen die ze dagelijks krijgt van dieetpillenfabrikanten, detoxthee en andere afvalmethoden druisen in tegen haar principes. “Ik wil niemand vertellen dat ze iets aan hun lichaam zouden moeten veranderen. Ik ben een kleine vrouw, vechtend tegen een grote machine.”

Nu ze zelf een beroemdheid is, is het natuurlijk de vraag of ze echt zichzelf kan blijven. Daarover zegt ze: “Geen zorgen. Ik word nooit een Tom Ford-model. Ik ben en blijf vooral moeder. Ik smeer boterhammen en schop speelgoed aan de kant in mijn rommelige huis.”

Tekst Eva Loesberg  Fotografie Celeste Barber

Promotional image Promotional image

13 t/m 19 maart

Een week voor jezelf

Een uurtje per dag in je eigen tijd, met extra tips en live momenten via Instagram.

ZO DOE JE MEE