Last van belangst? Misschien kunnen deze tips je helpen

belangst

Bellen naar de kapper, je collega’s of om reservering te maken bij een restaurant. Soms kom je er echt niet onderuit. Hopelijk kunnen de tips uit dit artikel van de Volkskrant je helpen met belangst.

Flow’s Rachel: “Ik weet nog hoe verlegen ik was toen ik begon met mijn studie journalistiek. Meteen de eerste weken werd ik in het diepe gegooid: ik moest gaan bellen. En niet één keer, nee, het zou een gewoonte (moeten) worden. Ik stelde het steeds uit, totdat dat niet meer kon. Met het angstzweet op mijn rug belde ik wethouders, boeren, voorzitters, schooljuffen en hoogleraren. Het is nog steeds niet mijn leukste bezigheid, maar naarmate ik het vaker deed, werd de spanning minder. Ik kon m’n gespannen schouders laten zakken en belde meteen in plaats van het een aantal uur of zelfs dagen uit te stellen. Het liefst maak ik trouwens nog steeds van te voren een afspraak, dan weet ik in elk geval zeker dat ik niet voor niets bel.”

Terwijl het voor de een een heel normale bezigheid is (en ze er zelfs plezier aan beleven) lopen de rillingen bij een ander al over de rug als ze alleen al aan bellen denken. Maar soms kom je er gewoon niet onderuit. Deze tips maken van bellen hopelijk iets meer een gewoonte.

Tips bij belangst

  • Maak een afspraak voordat je belt. Vraag bijvoorbeeld aan je collega via een chatbericht of mail of het uitkomt dat je belt. In het artikel schrijft psycholoog en gedragswetenschapper Corine Dijk dat bellen voordelen heeft: je krijgt sneller een reactie en je kunt even bijkletsen (vooral leuk als je allebei thuis werkt).
  • ‘Gewoon doen’ is iets wat je misschien vaker hoort, maar het kan echt helpen. In het begin zal je het heel lastig vinden, maar na een paar keer voelt het al wat beter. Soms zit er een drempel, die je even over moet.
  • Oefen van tevoren en maak een script met aantekeningen en een soort ‘agenda’ met punten die je wil bespreken. Zo ben je goed voorbereid. En kun je nog eens terugkijken. Bel je voor een bedrijf? Dan kan het ook helpen om het zinnetje op te schrijven waarin je jezelf voorstelt of hoe je je opneemt.

Meer lezen

Tekst Rachel Vieth  Fotografie The Good Brigade/Getty Images

Promotional image Promotional image

School of Flow

Een week voor jezelf

In deze training leer je hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Volg in je eigen tempo.

BEKIJK DEZE TRAINING