Offline als luxe (1)

Hoe ga je wat bewuster om met de tijd die je op je mobiel doorbrengt? En wat brengt het je? Irene, samen met Astrid oprichter van Flow, schrijft er elke vrijdag over.

Druk is het nieuwe dom, is zo ongeveer de boodschap van de inmiddels veel geciteerde van Tony Crabbe, wiens boek Nooit meer druk (verkrijgbaar in onze webshop) deze zomer ineens zo’n hype was. Toen ik afgelopen maand op een jaloersmakend mooi strandje zat op Ibiza waar ik te vaak naar mijn schermpje zat te staren en contacten zat te onderhouden met allerlei mensen die ook op mooie strandjes zaten maar ook naar een schermpje keken, vond ik het tijd me eens in het boek te gaan verdiepen. En ja, de man heeft een punt. Veel van de drukte die we nu voelen wordt veroorzaakt door nieuwe technologie, schrijft hij. “We leven in een tijdperk waarin computervermogen en internetsnelheid exponentieel toenemen, evenals de hoeveelheid informatie en vermaak. We leven in een wereld waarin we voortdurend blootstaan aan een bombardement van ‘ziedende ruis’ van grenzeloze informatie, communicatie en keuzes. Deze overdaad prikkelt en verveelt ons, verrijkt en verschraalt ons leven en verbindt ons in een toenemende afzondering.”

In het boek staan dingen die we eigenlijk allemaal zelf wel weten. Door alle afleiding en de verslavende werking van piepjes en plopjes als er apps of mailtjes binnen komen, blijven we maar schakelen, kunnen we ons niet concentreren, voelen we ons overbelast en lijkt er nooit meer een moment van nietsdoen te zijn.

Wanneer stond je voor het laatst gewoon ergens te wachten, en keek je naar de bomen, hoorde je de vogels fluiten, in plaats van je mobiel uit je zak te halen? Wanneer zat je voor het laatst in de trein je medepassagiers te begluren en er verhalen bij te verzinnen in plaats van je facebook te checken? Wanneer keek je voor het laatst tijdens het ontbijt zomaar naar je kinderen, naar hun gezichtsuitdrukking, wat ze doen, hoe snel ze veranderen, in plaats van op je telefoon de laatste nieuwtjes uit de wereld te lezen?

We zijn bij Flow helemaal niet anti-mobiel natuurlijk. Want hoe fijn is het om de mooiste plaatjes van over de hele wereld via Instagram aan je voorbij te zien komen, via de buurtappgroep contact te houden met die lieve mensen om je heen, via internet de beste illustratoren over de hele wereld te kunnen vinden. Maar toch knaagt het steeds vaker. En als ik iets heb geleerd tijdens al die mindfulnesslessen die ik heb gevolgd, is het dat aandacht en opmerkzaamheid zo belangrijk zijn. Ik baal er van dat het me niet lukt een paar uur geen mails of apps te checken, dat de telefoon het eerste is wat ik pak ’s morgens. Wat is dat toch dat ik, hoewel ik weet dat het me uitput, telkens dat ding grijp op verloren momenten? Komende weken ga ik het uitzoeken. En proberen mijn gedrag te veranderen. Wie doet mee?

Cactus_watermerk_klein#offlineisthenewluxury

Illustratie: Isabelle Schippers

Promotional image Promotional image

13 t/m 19 maart

Een week voor jezelf

Een uurtje per dag in je eigen tijd, met extra tips en live momenten via Instagram.

ZO DOE JE MEE