‘Open up met Vincent’: een museumbezoek voor je mental health

Van Gogh Museum

Vincent van Gogh kampte met psychische klachten. Voor hem werkte kunst als troost. Het Van Gogh Museum bedacht daarom Open up met Vincent. Een toegankelijk programma om zowel met mindfulness als met kunst bezig te zijn.

Misschien herken je het wel bij jezelf. De afgelopen jaren hebben niet echt een positief effect gehad op ons mentaal welzijn. Veel (jong) volwassenen voelen zich nog steeds wel eens somber en ervaren stress. Het Van Gogh Museum wil door het programma Open up met Vincent het gesprek over mental health op gang brengen en ervaringen delen. Maar dan wel vanuit de kunst en het verhaal van Van Gogh.

Kunst als medicijn

Volgens het museum blijkt uit onderzoek dat kunst de gezondheid kan bevorderen. Het kan zelfs een rol spelen in het voorkomen of verminderen van psychische klachten. Van Gogh schreef in brieven aan zijn broer Theo dat schilderen voor hem voelde als een soort geneesmiddel. De activiteiten die je kunt volgen in het museum zijn gemaakt samen met jongvolwassenen, zorginstellingen en professionals op het gebied van mental health. Wie weet helpt deze manier van mindfulness je wel net zoals het Van Gogh hielp.

Mindful in het museum of thuis

Het museum biedt verschillende activiteiten aan die te maken hebben met mindfulness. Zo kun je bijvoorbeeld op vrijdag 11 november ‘mindful kunst kijken’ onder leiding van een mindfulnesstrainer. Deze sessie is het thema ‘vriendschap’ en kun je aan de hand van de portretten op zoek naar verbinding.

Wil je liever zelf aan de slag? Op de website van het museum staan verschillende meditatievideo’s, geleid door mindfulnesstrainer Jolien Posthumus. Bij deze korte meditatiesessies breng je je aandacht volledig naar een schilderij van Van Gogh. Je kunt zelf je favoriete schilderij kiezen om naar te kijken, bijvoorbeeld: Flesje met pioenrozen, blauwe ridderspoor (1886) of Kreupelhout (1889). Allemaal kan natuurlijk ook.

Meer lezen

Tekst Rachel Vieth, Ruby Wijdenbosch  Fotografie Jelle Draper

Promotional image Promotional image

School of Flow

Een week voor jezelf

In deze training leer je hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Volg in je eigen tempo.

BEKIJK DEZE TRAINING