Om rouw te overleven, is gezelschap nodig. Dat vergeten omstanders vaak al in ‘gewone’ tijden, maar in wankele tijden als deze al helemáál, schrijft rouwexpert Megan Devine op haar website.
Als we in rouw zijn, zijn we druk met onze eigen angsten of verdriet, en hebben even geen ‘emotionele bandbreedte’ over. Hierdoor kunnen mensen die rouwen zich extra eenzaam en geïsoleerd voelen.
Ook is het niet vreemd om je overleden dierbare nu extra te missen, blij te zijn dat diegene deze coronaperiode niet mee hoeft te maken, of juist boos omdat jij het alleen moet doorstaan – of alle drie tegelijk.
Is aansluiting in real life tijdelijk niet mogelijk, zoek dan een online community met mensen die hetzelfde doormaken, adviseert Devine. “A million little laptop lights at sea, friends. That’s how we survive.”
Meer lezen en luisteren over rouw
- ‘Dag voor dag’ van Liesbeth Rasker.
- Angela Koster verloor haar zus en schrijft korte gedichtjes over rouw. Haar kaarten bestel je hier.
- ‘Terrible, thanks for asking’ van Nora McInerny.
- Refugeingrief.com: e-community van Megan Devine met onder meer blogs, een online ‘Writing your grief’-cursus en gratis printables met rouwtips.
- ‘When someone we love has died’: video over omgaan met rouw van The School of Life.
- Schrijver Babet te Winkel en illustrator Marlon Doomen maken Verlieskaarten, een troostrijk alternatief voor traditionele rouwkaarten. Kijk op Verlieskunst.nl en @verlieskunst.
- In Flow 7 lees je meer over openheid bij diep verdriet en rouw.
Tekst Eveline Stoel Fotografie Milos Tonchevski/Unsplash.com