Luisteren met aandacht

Echt luisteren tijdens een gesprek is een kunst – maar gelukkig een kunst die iedereen kan leren. Hieronder geven we wat tips. 

 • Begrijp de ander
  Probeer je actief in de ander te verplaatsen. We hebben weleens de neiging onszelf te overschatten als het gaat om empathie. Als je enorm bent geraakt door het verhaal van een vriendin, wil dat nog niet zeggen dat je met haar meeleeft. Sterker nog, op dat moment gaat het nog steeds over jou: jíj wordt sentimenteel, angstig of verdrietig. Echt luisteren heeft niets te maken met de gevoelens die jij ervaart, maar met je verplaatsen in de ander.
 • In alle rust
  “O, dat heb ik ook weleens,” ligt vaak al op het puntje van je tong, en soms flap je het er daadwerkelijk uit. Direct reageren door je eigen ervaring te vertellen is een valkuil. Laat de ander in plaats daarvan zijn of haar verhaal in alle rust uitleggen, vraag door als iets onduidelijk is en knik af en toe ten teken dat je geïnteresseerd bent. Als het gaat om luisteren, hoef je niet veel te zeggen. Begin je meteen over jezelf, dan kap je de ander af en ga je aan het belangrijkste doel van communiceren voorbij: verbinding maken.
natuur
Lees ook: Meer natuurrijke stations: hier maakten ze al een begin

 • Keer terug naar jezelf
  Ga tijdens een gesprek af en toe terug naar je ademhaling. Maak contact met jezelf en met je lichaam, met hoe je zit of staat. Dat klinkt misschien alsof het je afleidt van het gesprek, maar je krijgt juist meer focus. Het kost maar een paar seconden en je kunt de ander blijven horen. Keer je even terug naar de basis, dan kun je daarna vaak beter waarnemen wat de ander overbrengt. Je luistert dan dus juist beter.
 • Zonder vooroordeel
  Oordeel niet, maar verplaats je écht in de ander: hoe zou het voelen als jou dit overkwam? Wat moet hij of zij nu doormaken? Hoe zou dat zijn? Als je dat kunt, maak je echt contact. Je komt dichter bij de belevingswereld en het gevoel van de ander, daardoor kun je veel beter inschatten waar de verteller bij gebaat is. Niet vanuit jouw vooroordelen of jouw perspectief, maar vanuit de gedachten van de ander. Zo help je het meest, het biedt troost én het versterkt jullie band.

*Deze tips komen uit Flow Weekly.

Tekst Irene Ras Fotografie Shutterstock

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN