Verdiep je in een gedeelde geschiedenis met deze tips

geschiedenis

Als je elkaars persoonlijke verhalen kent over een gedeeld verleden leidt dat tot begrip, nieuwsgierigheid en kunnen meevoelen. En dat verrijkt, verdiept en geneest. 7 tips  over gedeelde geschiedenis.

  1.  ‘The journey of belonging – A herstory between time & space’, Lala Bohang en Lara Nuberg (Twentyfive Media). Recent verscheen bij Rose Stories de Nederlandse vertaling.
  2. ‘De plantage van onze voorouders’, podcast van Maartje Duin en Peggy Bouva.
  3. ‘Mijn vader is een afhaalchinees’, podcast van journalist Felicia Alberding over de verhalen achter de grootste culinaire hits in Nederland die uit het buitenland komen.
  4. ‘1619’, met een Pulitzer bekroonde podcastserie van Nikole Hannah-Jones voor The New York Times over het begin van de slavernij in Amerika.
  5. ‘The great unlearn’ en ‘Revolution reading list’ zijn leeslijsten die Elizabeth’s Bookshop & Writing Centre heeft opgesteld om rijker geïnformeerd over de geschiedenis te leren nadenken.
  6. Cultureel centrum en historisch archief The Black Archives (gedragen door de organisatie New Urban Collective) heeft meer dan tienduizend boeken in de collecties die gaan over racisme en race issues, slavernij en (de)kolonisatie, gender en feminisme, sociale wetenschappen en ontwikkeling, Suriname, de Nederlandse Antillen, Zuid-Amerika, Afrika en meer.
  7. ‘Cinema Olanda’, gemaakt voor de Biënnale van Venetië, is een reeks films over onderbelichte delen van de recente Nederlandse postkoloniale geschiedenis die volgens kunstenaar Wendelien van Oldenborgh van belang zijn om mee te nemen in de ontwikkeling van een nieuw nationaal zelfbeeld. Van Oldenborgh maakt films over wie ‘wij’ zijn als volk, als Nederland.
  • Een verhaal over een gedeeld verleden vind je in Flow 2.

Tekst Annemiek Leclaire Fotografie Mr Cup Fabien Barral/Unsplash.com

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN