Vluchtelingen in Riace

Riace

In het Zuid-Italiaanse dorpje Riace gebeurde de afgelopen jaren iets bijzonders: het dorp werd opengezet voor vluchtelingen. Dat pakte aan beide kanten goed uit, vertellen oude en nieuwe bewoners aan journalist Renate van der Zee. Helaas bleek de nieuwe regering niet gecharmeerd van de aanpak. Een update.

Van een afstand lijkt Riace een Zuid-Italiaans dorp als alle andere. Een verzameling eenvoudige huizen in een ruig, door de zon geteisterd landschap met olijfbomen, cactussen en hier en daar een wijngaard. Maar zodra 
je het plaatsje binnenkomt, zie je dat het geen gewoon Calabrees dorp is. Tussen de oude Italiaanse mannetjes op het dorpsplein bewegen zich struise Nigeriaanse vrouwen in felgekleurde kleren. Op het schoolplein spelen kinderen uit Syrië, Gambia en Libië. In de smalle straatjes zitten handwerkateliers waar de oorspronkelijke dorpsbewoners samenwerken met vluchtelingen. Een bord bij de ingang van het dorp heet je welkom in veel verschillende talen en vermeldt trots de herkomst van de dorpelingen: meer dan twintig landen.

Lees ook: De opkomst van de cultuurpas: gratis naar de film

“Riace was hard op weg een spookdorp te worden toen ik een kind was,” zegt Angela Cristodero (35), 
die hier werd geboren. “Er was geen werk, dus alle dorpsbewoners vertrokken uiteindelijk naar de grote stad. Het dorp telde steeds minder inwoners, steeds meer huizen stonden leeg. Maar toen we onze deuren hebben openzetten voor vluchtelingen, kwam er weer leven in de brouwerij. De leegstaande huizen kregen weer bewoners, de dorpseconomie bloeide op.”

Samen met Chimène Blanche (31) uit Kameroen zit Angela op de stoep van haar weefatelier. Chimène is bezig op een klein weefgetouw een kleedje te weven, terwijl haar zoon toekijkt. “Ik ben twee jaar geleden 
via Libië naar Italië gekomen. Dat is de lastigste route,” vertelt ze. “Het was een heel zware reis, maar mijn leven was te moeilijk in Afrika, ik kon echt niet anders. Ik ben eerst in een asielzoekerscentrum opgevangen 
en vervolgens kreeg ik een huis, hier in Riace. Het is 
er rustig en vredig. De mensen zijn aardig, we leven met z’n allen samen. Eigenlijk is het net alsof je in een Afrikaans dorp bent.”

  • Lees het volledige verhaal over Riace in Flow 7.

Hoe is het nu? Inmiddels is Riace in de problemen geraakt. De nieuwe, extreemrechtse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini weigert de Europese ondersteuningsgelden uit te betalen aan de burgemeester van Riace, Domenico Lucano. Salvini is bang dat andere dorpen in Italië hetzelfde gaan doen als Riace, en heeft daarom besloten dat alle vluchtelingen uit Riace naar asielzoekerscentra moeten verhuizen. (bron: NOS, kijk hier voor actuele informatie).

Tekst Renate van der Zee Fotografie ©Good Vibrations Images/Stocksy United

Promotional image Promotional image

13 t/m 19 maart

Een week voor jezelf

Een uurtje per dag in je eigen tijd, met extra tips en live momenten via Instagram.

ZO DOE JE MEE