Waarom ‘dankbaarheid opschrijven’ je minder somber kan maken

dankbaarheid

Er is een hoop ellende in de wereld, maar gelukkig zijn er ook nog dingen waar we dankbaar voor kunnen zijn. En die dankbaarheid is goed voor je, blijkt uit een artikel van de Volkskrant.

Journalist Evelien van Veen schrijft in het artikel over een app die ontwikkeld is om elke dag stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor was. Een compliment van je collega, de zon die doorbrak tijdens je lunchpauze of een mooi boek dat je hebt uit gelezen. Zo ben je je elke dag bewust van de mooie dingen die gebeuren in je leven, ook al lijken ze soms ver weg.

Hoogleraar geestelijke gezondheidsbevordering Ernst Bohlmeijer produceerde mede de app en doet onderzoek naar de effecten ervan. Hij schrijft in zijn boek De kracht van dankbaarheid: ‘Denk terug aan iets leuks en je knapt geheid op. Dankbaarheid kan helpen die herinneringen te creëren; het werkt als een vergrootglas voor aangename zaken – ja, oom Hans was vervelend aan het kerstdiner, maar de rollade was nog nooit zo goed gelukt – en daardoor sla je ze makkelijker op. Dat klinkt triviaal, maar de werking bij serieuze tegenslag is vergelijkbaar.’

Trauma’s en depressieve klachten

Door je te focussen op mooie dingen die je op een dag hebt meegemaakt en die bijvoorbeeld elke dag even op te schrijven zouden eventuele depressieve klachten kunnen afnemen. Best wel opvallend.

Philip Watkins deed onderzoek naar de rol van dankbaarheid bij het verwerken van traumatische gebeurtenissen. Hij vertelt: “We zien steeds weer dat depressieve klachten afnemen en het welbevinden omhooggaat als mensen bijvoorbeeld een week lang dagelijks drie dingen opschrijven waarvoor ze dankbaar zijn. Twee dingen zijn daarbij opmerkelijk. Eén: het effect van zo’n week houdt wel zes maanden aan. Twee: de mensen die het ’t vervelendst vinden om te doen, hebben er het meeste baat bij. Ook wel weer logisch, want juist zíj moeten het leren.”

Dingen waar je (bijvoorbeeld) dankbaar voor kunt zijn:

  • Een fijne zonnestraal die door je raam naar binnen schijnt.
  • De wandeling tijdens je lunchpauze.
  • Het luchten van je hart bij een van je vrienden.
  • Ongegeneerd heel hard meezingen met je favoriete nummer (en daarbij dansen).
  • De kaarsjes aansteken voor het avondeten.

Meer lezen

Tekst Rachel Vieth  Priscilla du Preez/Unsplash.com

Promotional image Promotional image

School of Flow

Een week voor jezelf

In deze training leer je hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Volg in je eigen tempo.

BEKIJK DEZE TRAINING