Rustige plekken in Amsterdam

plekken Amsterdam

Heerlijk, in de stad wonen (of er een dagje rondlopen), maar soms is het fijn om even uit de drukte te stappen en een stille wandeling te maken of gewoon wat te mijmeren op een bankje. Hier vind je rustige plekken in Amsterdam.

Op Instagram deden we een oproep: waar vind jij rust in de stad? Aan de hand van alle reacties en suggesties maakten we twee lijstjes: een van groene plekken en een van koffietentjes/restaurants.

Rustige plekken in Amsterdam

In Amsterdam zijn er veel verstopte, groene plekken waar je even weg kunt zijn van alle hectiek in de grote stad. Bijzonder zijn bijvoorbeeld de hofjes, waar het verrassend stil is – soms zelfs in hartje centrum.

 • Het Siegerpark (Nieuw-West)
  Een klein park aan de Sloterweg. Extra leuk: er staan een aantal moderne beeldhouwwerken die zijn uitgeleend door het Stedelijk Museum.
 • Natuurpark Vrije Geer (bij Sloten)
  Een klein en rustig park waar je in de winter goed kunt schaatsen en waar de ooievaar, kievit, kleine karekiet en blauwborst te spotten zijn.
 • Park Frankendael (Watergraafsmeer)
  De laatste buitenplaats in Amsterdam. Op zondagen is Huize Frankendael voor het publiek geopend, is er een markt en in het koetshuis bevindt zich een restaurant.
 • Begijnhof (Centrum)
  Het Begijnhof is steeds minder een geheim, maar het blijft een fijne plek om even uit de drukte van het Spuiplein te stappen. Geniet van de prachtige huisjes, het Engelse kerkje en de rust. Kijk op Amsterdamsehofjes.nl voor alle andere hofjes in Amsterdam.
 • Amsterdamse Bos (Zuid-West)
  Iets verder van het centrum, maar dan heb je ook wat: in dit grote, kunstmatig aangelegde bos is er genoeg te doen. Geniet van het strandje, maak een lange wandeling of, onze favoriet: knuffel pasgeboren lammetjes op de Geitenboerderij.
 • Nieuwe Meer (Nieuw-West)
  Ga je graag het water op (of in), bezoek dan een van de vele zwemstrandjes die hier te vinden zijn.
 • Sloterpark (Nieuw-West)
  Een fijn park, dat wat minder bekend en vol is dat het Vondelpark. In de recensies op TripAdvisor wordt er gezegd: “Het ideale park om de stress van een grote stad te ontvluchten”.
 • Beatrixpark (Zuid)
  In het voorjaar extra mooi vanwege alle prachtige bloemen die door het park heen te vinden zijn.

 

Voor rustige plekken in andere steden kun je hier kijken.

 

Koffietentjes en restaurants in Amsterdam

Sommige koffietentjes zijn een oase van rust, ook al liggen ze misschien in een drukke straat of midden in het centrum. Het voelt alsof je ineens in een heel andere wereld bent.

 • Zoku (Oost)
  Dit hotel heeft een geweldig, groen dakterras waar het uitstekend ontspannen is. Ook als het regent, ervaar je binnen dat buitengevoel dankzij de kassen vol planten die er staan.
 • Dignita Hoftuin (Centrum, Waterlooplein)
  Om de hoek bij de Hermitage in Amsterdam zit deze prachtige hoftuin waar je ook nog eens lekker kunt eten. Het motto is hier: ‘eat well, do good’.
 • De Koffieschenkerij (Centrum, Burgwallen Oude Zijde)
  Dit koffietentje op de Wallen zit verstopt in een oude kerk en heeft een terras in de tuin. Fijn om even te ontsnappen van alle stadsdrukte.
 • De Vergulden Eenhoorn (Oost)
  Een restaurant in een oude koeienstal, met een picknickplaats bij een hooischuur en een knusse B&B in het voormalig voorhuis. Waan je even helemaal in het boerenland niet ver van het centrum.
 • Buurtboerderij Ons Genoegen (West)
  Gelegen aan de rand van het Westerpark is dit een echt stukje rust midden in de stad. Je kunt er wat eten of bijvoorbeeld een yogales volgen. Extra bijzonder: de Buurtboerderij wordt volledig gerund door vrijwilligers.
 • Terrasmus (West)
  Midden in het Erasmuspark kun je hier genieten van verse sapjes. Er zijn regelmatig muziekoptredens.
 • Kattencafé Kopjes (West, De Baarsjes)
  Leuk als je zelf geen katten hebt, maar wel van ze houdt: in dit café lopen er acht vrij rond. Het is hier net een gezellige huiskamer en er wordt homemade lekkers geserveerd, je voelt je daardoor al snel thuis. Wel van tevoren reserveren.
 • Pllek (Noord)
  Bij dit restaurant (en nog veel meer) aan het IJ (0p de NDSM-werf, bereikbaar met de pont) is van alles te doen: van een lesje yoga aan het water tot luisterend naar muziek naar het uitzicht staren.
 • Andere plekken die zijn genoemd: oud-Hollandse pannenkoeken eten bij restaurant Upstairs, uitrusten in de hangmat bij Café de Ceuvel, lekker eten bij Bar Spek, kopje koffie met huisgeroosterde bonen drinken bij Rum Baba of Koffie Academie, eten tussen het groen bij Flora in het Bilderdijkpark en de beroemde appeltaart proeven van Winkel 43.

 

Andere rustige plekken in Amsterdam

Ook hier is het lekker stil:

 • Botanische tuin Zuidas
  De Hortus Botanicus (in Oost, Plantagebuurt) is de bekendste botanische tuin van Amsterdam, maar de Vrije Universiteit heeft er ook eentje. Hier kun je genieten van talloze planten en rondstruinen in bijvoorbeeld de varen- of rotstuin.
 • De Fruittuin van West
  Haal je eigen fruit en groente van het seizoen bij deze fruittuin. Op dit moment kun je bijvoorbeeld paddenstoelen en witlof verzamelen, en in het voorjaar pluk je er je eigen fruit. Zelfs als er niets te oogsten is, ben je altijd welkom in de boomgaard om lekker tussen de kippen rond te lopen of de koeien te voeren.
 • De Nieuwe Yogaschool (Jordaan)
  Een suggestie die we meerdere malen in onze inbox kregen: de ultieme plek om te ontspannen volgens Flow-lezers. Naast yogalessen volgen kun je ook terecht in de gezellige woonkamer voor een gezonde maaltijd of vers sap.
 • Evenementenlocatie het Rijk van de Keizer (Nieuw-West)
  Verborgen tussen de weilanden ligt het Rijk van de Keizer. Bezoek de moestuin, volg een kookworkshop of geniet simpelweg van de omgeving.
 • EYE Filmmuseum (Noord)
  Een tip van onze eigen Astrid: met het pontje naar de overkant en genieten van de rust in het filmhuis EYE. Inclusief restaurant met groots uitzicht over het water.
 • NEMO dakterras (Centrum)
  ‘Het hoogste stadsplein van Nederland’, zoals op de website staat. Bekijk de tentoonstelling Energetica of het prachtige uitzicht over Amsterdam.

*Zelf suggesties doen voor andere steden? We roepen iedere week jullie hulp in op onze Instagram-stories.

Fotografie Adrien Olichon/Unsplash.com

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING