Rustige plekken in Rotterdam

rustige plekken in rotterdam

Heerlijk, in de stad wonen (of er een dagje heen gaan), maar soms is het fijn om even uit de drukte te stappen en een stille wandeling te maken of gewoon wat te mijmeren op een bankje. In deze serie gaan we op zoek naar rust en kalmte in de stad, deze keer in Rotterdam.

Op Instagram deden we een oproep: waar vind jij rust in de stad? Aan de hand van alle reacties en suggesties maakten we twee lijstjes: een van groene plekken en een van koffietentjes en restaurants.

Groen en natuur

Rotterdam heeft een aantal grote, bekende parken waar je van de rust en natuur kunt genieten. Bijvoorbeeld het Museumpark, Het Park (bij de Euromast), het Zuiderpark en het Kralingse Bos. Maar er zijn ook nog een aantal groene, meer verborgen plekken.

 • Trompenburg Tuinen & Arboretum (Kralingen)
  Naast het stadion van Excelsior ligt de grootste botanische tuin van Rotterdam. In het voorjaar is het er extra mooi, als alle bollen tot bloei komen.
 • Botanische Tuin Kralingen
  Aan de rand van de Kralingse Plas ligt deze mooi aangelegde botanische tuin. Met onder meer een vijver, kas, medicinale tuin en rosarium.
 • Historische Tuin Schoonoord (centrum)
  Tegenover Het Park ligt deze historische tuin, die een echte oase van rust is zo midden in het centrum. Blikvanger is de Libanonceder uit 1860.
 • Binnentuin Stadhuis (centrum)
  Het welbekende Stadhuis aan de Coolsingel heeft ook een binnentuin waar je even op adem kunt komen tussen het winkelen in het centrum door.
 • Vroesenpark (Noord)
  Vlak bij Diergaarde Blijdorp ligt dit stadspark waar genoeg plek is om te picknicken, een boek te lezen of te vissen in de visvijver.
 • Dakterras Groot Handelsgebouw (centrum)
  Het Groot Handelsgebouw heeft een groot groen dakterras waar je gratis gebruik van mag maken. De beplanting is aangelegd door Stek en je hebt er een mooi uitzicht over de stad.
 • Heemtuin Kralingse Bos
  Een knusse tuin aan de Kralingse Plas. Dwaal over de talloze bruggetjes, lees een boek op een bankje met uitzicht over de plas of geniet van de stilte aan de rand van de steiger.
housesitting
Lees ook: Op avontuur met Bente: housesitting in Brabant

Koffietentjes en restaurants

Koffietentjes en restaurants in overvloed, binnen én buiten het centrum. We maakten een lijstje met aanraders om tot rust te komen en te vertragen.

 • Breakfast in Rotterdam HQ (Blijdorp)
  De hele dag door ontbijten kan bij dit gezellige plekje in de tweedehandswinkel Spullen voor in je huis.
 • Round & Round (centrum)
  De meest gegeven suggestie toen we Flow-lezers om tips vroegen voor dit lijstje. Dit tentje vlak bij de markthal wordt gerund door de Chinese Bing en Chao. Ze maken drankjes en lekkers met matcha: Japanse groene thee.
 • Parkcafé Parqiet (centrum)
  Gelegen in Het Park vlakbij de Euromast kun je genieten van uitzicht over het groen op het terras, en bij slecht weer is het binnen minstens zo gezellig.
 • Adem Inn (centrum)
  We schreven al vaker over dit stiltecafé, en hij mag in dit lijstje ook zeker niet ontbreken. Adem Inn staat helemaal in het tekenen van vertragen en ontstressen. Er is geen wifi en je kunt in alle rust een boek lezen in een van de knusse leeshoekjes in de muur. Of schrijf er zelf een tijdens een Shut Up & Write-avond.
 • De Bakkerswinkel (Kralingen en centrum)
  Dit huiselijke koffietentje heeft twee locaties: de Schiedamse Vest en Oostplein. Hier hebben ze heerlijke scones met huisgemaakte jam en clotted cream (die je overigens ook in potten kunt kopen).
 • Op het dak (centrum)
  Een unieke plek met uitzicht over Rotterdam en een heerlijk zonnig terras in de zomer.
 • Vroesenpaviljoen (Noord)
  Midden in het groen in het Vroesenpark kun je bij het Vroesenpaviljoen terecht voor lekkere gerechten van het seizoen. In de zomer zijn er ook muziekoptredens en andere evenementen.
 • We kregen zó veel leuke tips dat het bijna niet past, want deze koffietentjes en restaurants zijn ook een bezoekje waard: Arzu the Foodbar Supplier in het Oude Noorden, WES in het Oude Noorden, The Tea Lab in het centrum, Fenix Food Factory in de oude havenloods in Katendrecht, Fadi’s op het Noordereiland, Buiten aan de Nieuwe Binnenweg, De Machinist in Delfshaven, tijdelijk proeflokaal De Swarte Leeuw in de Laurenskerk, Lot & Daan aan de Oude Haven, Kaapse Maria in het centrum, Juffrouw van Zanten in Kralingen, Pebbles Kattencafé in het centrum, creatief café met workshops Maak Rotterdam in West, en als laatste Backyard in het centrum.

het bos roept
Lees ook: Bijzonder adres: vind rust op de camping Het bos roept!

Andere plekken

Ook hier is het (bijna) stil:

 • Lantarenvenster (Kop van Zuid)
  Een theater voor film en muziek. Lantarenvenster draait films die doorgaans niet in de reguliere bioscopen te zien zijn, zoals documentaires, wereldfilms en klassiekers. Ook kun je er jazzconcerten bijwonen.
 • Historisch Delfshaven
  In Rotterdam zijn de historische plekken wat minder vanzelfsprekend, omdat het grootste gedeelte na 1945 is gebouwd. Maar in historisch Delfshaven kun je nog even helemaal terug in de tijd en genieten van de oude, karakteristieke huizen en haven.
 • Theater Walhalla (Katendrecht)
  Hier vind je het echte ouderwetse theatergevoel in een klein en intiem theater. De voorstellingen lopen uiteen: van cabaret tot muziek en van toneel tot talkshows.
 • Kinderboekenwinkel Ver van Hier (Hilligersberg)
  De passies voor kinderboeken en koffie van eigenares Petra komen hier samen. We schreven al eens over Ver van Hier in de Flow-special Boeken & lezen.
 • Boekhandel v/h Van Gennep (centrum)
  Al ruim 40 jaar een begrip op de Oude Binnenweg, en een verzamelplek voor liefhebbers van literatuur.
 • Cinerama (centrum)
  Hier staat een een mix van kaskrakers en filmhuisfilms op het programma. Extra leuk is de klassieke inrichting.
 • Boekhandel Donner (centrum)
  Niet echt een ‘verborgen’ of onbekend plekje, maar wel een oase van rust. Hier kun je urenlang dwalen, door boeken en tijdschriften bladeren aan de leestafels of koffiedrinken in het koffiehoekje.

*Eerder schreven we over rustige plekken in Amsterdam en Utrecht.

Fotografie Quirine Brouwer

Meer leuke adressen vind je hier

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING