Hoe zorgen creatieven voor hun geest? #1 Esther Hans

Esther Hans

In het Museum van de Geest kun je de Flow Slow Art Route lopen. We vroegen verschillende kunstenaars die iets voor het museum hebben gedaan: hoe zorg jij voor je mentale gezondheid? Deze keer: Esther Hans.

Wat is er van jou in het museum te zien?

“Ik heb een serie tekeningen van houtskool op papier gemaakt met als thema ‘kopp-kind’. Dat houdt in: een kind van ouders met psychiatrische problemen. De serie heet Het zwart van mijn moeder en gaat over de ingewikkelde relatie die ik met mijn moeder heb. Ze heeft last van paranoïde schizofrenie en daardoor is mijn opvoeding ronduit onveilig geweest. Ze was niet goed in staat om voor ons te zorgen.

Ik houd van mijn moeder, maar toch ook weer niet. Ze heeft nare dingen gedaan en ik ben bang voor haar geweest, maar het blijft mijn moeder. Door haar te tekenen – ze was vroeger een prachtige vrouw – kon ik haar ziektebeeld een plekje geven. In het museum zijn acht tekeningen uit de serie te zien.”

Hoe zorg jij voor je geest?

“Allereerst word ik heel blij van tekenen, schilderen en schrijven. Het is voor mij namelijk een manier om mijn gevoelens te verwerken en mijn gedachten te ordenen. Ik word bijvoorbeeld onrustig als ik een tijd niet heb geschilderd.

Verder loop ik hard en beweeg ik regelmatig. Hardlopen trekt me door deze corona- en wintertijd heen. Ook yoga vind ik heel belangrijk. Het is voor mij een fijne manier om te ontspannen. Tenslotte houd ik erg van cultuur snuiven. Het prikkelt mijn geest en houdt me scherp. Ik bezoek regelmatig musea, lees graag boeken en ben een groot filmliefhebber.”

  • Op Esthers website en Instagram-account vind je een deel van haar werk, waaronder de serie Het zwart van mijn moeder.
  • Meer informatie over de Flow Slow Art Route vind je hier.
  • Dit interview is deel van een blog-serie ‘Hoe zorgen creatieven voor hun geest?’ Alle blogs vind je hier.

Esther Hans

Interview Sara Assarrar  Fotografie Marleen Dalhuijsen

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING