Tijd voor de Geest MuseumXFlow 1200

Flow Slow Art Route in Museum van de Geest

Al sinds we Flow maken, hebben we één grote wens: een plek creëren waar je Flow kunt beleven. En hoera, eindelijk is het een feit! Samen met het Museum van de Geest in Haarlem stelden we de Flow Slow Art Route samen, met veel bijzondere kunst.

Mental health

Het Museum van de Geest in Haarlem vraagt aandacht voor het talent en de veerkracht van de geest. Samen maken we ons sterk voor meer aandacht en bewustwording rondom mental health, en wat je zelf kunt doen om daarvoor te zorgen. Onder andere met een speciale Flow-route.

De Flow Slow Art Route

Samen bedachten we de Flow Slow Art Route, langs vijf werken uit de collectie. Bij Slow Art draait om de tijd nemen om een paar bijzondere stukken écht op je in te laten werken.

Tijdens het lopen van onze route leiden we je in een uurtje langs de Flow-selectie met vijf heel bijzondere kunstwerken, terwijl je onderweg meer hoort over de kunstenaar, het werk en waarom het zo bij Flow past. Deze werken vertellen een verhaal dat we graag met je delen. Zoals dat van illustrator Maaike Hartjes over haar burn-out, en van de bekende Japanse ‘stippenkunstenaar’ Yayoi Kusama, die kunst maakt om haar angsten te overwinnen.

museum van de geest flow slow route 1200

Slow Art

Slow Art, of Slow Looking, begon in 2008. De altijd drukke internetpionier Phil Terry besloot zichzelf in het museum eens wat rust te gunnen: hij ging een uur voor een schilderij zitten, nam dat goed in zich op en liep dan pas door. Een jaar later nodigde hij een paar vrienden uit om samen een stuk of vijf kunstwerken echt goed te bekijken. Ze waren zo verrast door wat ze nu ineens allemaal zagen, dat ze besloten er een jaarlijks terugkerende dag van te maken. Inmiddels wordt Slow Art Day elk jaar gehouden in musea van Berlijn tot Boston en van Florence tot Londen.

Nieuw: Flow podcast

Eind januari trappen we onze samenwerking af met de podcastserie Tijd voor de Geest. Journalist Karine Hoenderdos (bekend van de podcastserie Gezond Gesprek) gaat het gesprek aan met creatieven uit verschillende disciplines. Hoe werkt hun geest, hoe komen ze op ideeën, hoe gaan ze om met prikkels, loopt het weleens spaak daarboven en hoe dan? Fotografen, schrijvers, muzikanten, illustratoren en anderen vertellen er in deze reeks over.

Met onder meer:

  • In aflevering 1 praat Karine met Irene, creative director van Flow. Haar creativiteit sleepte haar door heel wat moeilijke tijden heen, maar er zit volgens Irene ook een nadeel aan dat hoofd dat altijd openstaat voor alle prikkels.
  • Barbara Tammes is ideeënbedenker, schrijver en niet-ambitieuze tekenaar, zoals ze het zelf zegt. Onlangs verscheen haar boek Playmode, over de houding die je nodig hebt om creatief te zijn.
  • Fotograaf Annaleen Louwes studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Met haar werk probeert ze vat te krijgen op de broosheid, tijdelijkheid en ledigheid van het bestaan.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven over de podcast.

Online en offline events

In 2021 komen er Tijd voor de Geest Events – online en offline. Ook organiseren we lezingen, workshops, inspiratiesessies en nog veel meer.

Deborah’s denkerskast

Waar we ons ook op verheugen, zijn de kijkkastjes die illustrator Deborah van der Schaaf maakte. Ze werkt regelmatig voor Flow en ging voor het museum aan de slag met de ‘denkerskast’. Hierin brengt ze quotes in beeld over de geest van bekende en minder bekende denkers, van vroeger en nu. Zoals schrijver Ursula K. Le Guin (1929-2018): “We all have forests on our minds. Forests unexplored, unending. Each one of us gets lost in the forest, every night, alone.”

Universele Verklaring van de Open Geest

Het Museum van de Geest staat voor openheid en begrip. Dit laten ze zien met een kleurrijke installatie aan het eind van de route, verbonden aan de Universele Verklaring van de Open Geest. Aan het plafond in deze laatste ruimte komt een groot frame waar draden aan hangen. Op de tafel eronder vind je linten in alle kleuren. De verklaring is op de muur te lezen. Door het lint te ondertekenen en op te hijsen aan een van de draden, ‘verklaar’ je iedereen met een open blik te benaderen en te geloven in een samenleving waarin iedereen gezien en gehoord mag worden. Je kunt de verklaring tekenen door een donatie te doen. Zo steun je het museum en wordt jouw naam onderdeel van deze #opengeest-installatie.

flow universele-verklaring-van-de-open-geest

Meer lezen over mental health

  • In de blogserie Hoe zorgen creatieven voor hun geest? stellen we kunstenaars die iets voor het museum hebben gemaakt twee vragen: wat is er van jou in het museum te zien? En hoe zorg jij voor je mental health? Wekelijks verschijnt er hier een nieuwe aflevering.
  • Op ons blog delen we dagelijks tips en verhalen over mental health en hoe jij kunt zorgen voor je geest.

Blijf op de hoogte

En ondertussen…

  • …geven we regelmatig (online) cadeautjes, zoals troostende kleurplaten, of onze ‘How to stay healthy & calm’-­poster, die je hier kunt downloaden.
  • …sprak Flow’s Astrid de verhalen voor de Slow Art Route in. Dat blijkt ze heel leuk en leerzaam te vinden. En ze heeft er een goede stem voor, vinden we. Luister maar.

astrid audio museum van de geest