Een kijkje in de journal van… illustrator Ingrid Wuyster (Teken-ing)

Teken-ing

Lege pagina’s vullen met verhalen, knipsels, foto’s en tekeningen. Werken in een journal kan heel ontspannend zijn. Verschillende mensen gingen je al voor, ze delen een aantal van hun pagina’s. Deze keer: illustrator Ingrid Wuyster van Teken-ing.

Ingrid pakt het maken van schetsen en herinneringen nét even anders aan, in plaats van een journal maakt ze gebruik van losse vellen. Maar het idee is hetzelfde.

Wat maakt het werken in een journal (of op een los vel) zo fijn?

“Door mijn perfectionisme als maker, vind ik het juist lastig om te werken in een boek of journal. Dit voelt voor mij alsof ik vast zit aan een kader, bijna als een lijst van een schilderij. Een schilderijlijst waarin alles wat ik maak, perfect moet worden. Daarom heb ik mijzelf aangeleerd te creëren op losse vellen. Met losse schetsbladen kan ik dingen uitknippen en weer ergens anders opplakken, ernaast opnieuw beginnen of het vel gewoon lekker verfrommelen en weggooien. Het gevoel dat ik (letterlijk) nergens aan vastzit, geef mij meer vrijheid om te maken en uit te proberen.”

Wat maak je allemaal op die vellen?

“Mijn werkwijze is wellicht een beetje anders dan bij andere makers. Ik schets mijn illustraties eerst helemaal uit en breek daarna het geheel op in losse stukken. De elementen werk ik meestal los van elkaar uit, om ze later weer (digitaal) met elkaar te combineren. Zo bouw ik mijn illustraties op en ontstaat er een authentieke gelaagdheid in mijn werk. Op de losse schetsbladen vind je bij mij dan ook veel uitgewerkte onderdelen, texturen, compositie- en kleurexperimenten, die later uitgewerkt zijn tot volledige illustraties. Handig, want zo kan ik onderdelen of texturen soms ook hergebruiken of toepassen als strooi-illustraties voor klanten. Qua onderwerpen zie je op mijn schetsbladen vooral bloemen, planten, dieren en objecten uit het dagelijkse leven. Het maken van een illustratie kan voor mij beginnen bij iets simpels als een mooi blad of een interessante vorm die ik in de natuur vind, of een grappig dat ik tegenkom op een wandeling.”

Waarom ben je ermee gestart?

“Voor mij is het werken op losse schetsbladen vooral ontstaan om technieken uit te proberen, materialen te testen en kleurpaletten te bepalen. Als snelle testjes om te kijken hoe materialen en kleuren met elkaar combineren. Ik probeer het steeds meer te ervaren als een manier om ook ontspannen te kunnen tekenen en mijzelf te verliezen in het materiaal, zonder druk.”

Welke tips zou je mensen willen meegeven die een journal willen starten?

“Wees niet bang voor het lege vel! (note to self) Probeer los te laten dat wat je maakt ‘perfect’, ‘af’ of ‘instagrammable’ moet zijn. Het vullen van jouw journal, schetsboek of lege vel is juist bedoeld om zonder druk dingen uit te proberen, opnieuw te maken of om los te komen van je standaard patronen. Omarm dat er dingen ‘mis’ mogen gaan, dat spontaniteiten soms juist mooie effecten opleveren en dat je van die ervaringen leert. Zelf ben ik na al die jaren deze angst nog steeds niet helemaal te boven, maar er zit vooruitgang in.”

Meer lezen

Interview Rachel Vieth  Illustraties Ingrid Wuyster  Fotografie Aline Bouma, Hanke Arkenbout en Ingrid Wuyster
Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING