Go to content

Makkelijk bakrecept: Britse crumble met appel en braam

Makkelijk bakrecept: Britse crumble met appel en braam

Appel, braam en een knapperig kruimellaagje: deze klassieke Britse crumble is comfortfood op z’n best. Makkelijk om te maken en heerlijk met een bol ijs of een lepel yoghurt.

De Britse crumble met appel en braam is ideaal voor een druilerige middag of als toetje na het avondeten. Ook lekker als ontbijtrestje voor de volgende dag.

Dit heb je nodig

Voor 4 personen

De crumble

  • 85 g volkorentarwe- of speltmeel
  • 60 g havervlokken of speltvlokken
  • 50 g lichte basterdsuiker
  • 80 g boter, op kamertemperatuur
  • handvol geschaafde amandelen
  • snufje zeezout
  • boter, om in te vetten
  • bloem, om te bestuiven

De vulling

  • 300 g appel (bijv. cox of goudreinet of combinatie van de twee), in blokjes
  • 30 g boter
  • 30 g witte suiker
  • ¼ tl kaneel, gemalen
  • 200 g braambessen
  • bakvorm van 12×18 cm

Zo ga je te werk

  1. Begin met het voorverwarmen van je oven op 190°C en vet je bakvorm in met boter. Meng vervolgens de ingrediënten voor de crumble en wrijf de boter erin. Plaats dit vervolgens in de vriezer terwijl je de vulling bereidt.
  2. Stoof de appel 5 minuten met de boter, suiker, kaneel en 2 of 3 braambessen voor de kleur. Lepel dan de vulling in de bakvorm, gevolgd door de rauwe braambessen.
  3. Strooi daarna de crumble erover en zet 30-40 minuten in de oven tot de crumble goudbruin is en de fruitvulling lekker gaat bubbelen.
  4. Serveer ‘m met vanille-ijs of met Griekse yoghurt, skyr of kokosyoghurt voor een lactosevrij alternatief (stoof dan de appels ook met olijfolie). Ook custard is natuurlijk een klassieke combinatie met crumble.

Het Brits bakboek

Regula Ysewijn is kookboekenschrijver en fotograaf. Ze houdt van historische recepten en doet graag onderzoek naar hoe de Britse eet- en drinkcultuur zich heeft ontwikkeld. Wat ze daarbij tegenkwam, van zoete scones tot de karakteristieke hartige taarten, verzamelde ze in het Brits bakboek. Daarnaast staan er recepten in die zijn gebaseerd op herinneringen aan baksels die ze altijd at in Groot-Brittannië.

Regula’s bakboek bestel je hier.

Meer lezen


Fotografie Regula Ysewijn
Gepubliceerd op 25 juni 2025

Deel dit artikel
Flow nieuwsbrief Flow nieuwsbrief
Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Een keer per week versturen we een mail met onze best gelezen artikelen, fijne tips en aanbiedingen.

^