Een kijkje in de journal van… illustrator Nina Cosford

Nina Cosford

Lege pagina’s vullen met verhalen, knipsels, foto’s en tekeningen. Werken in een journal kan heel ontspannend werken. Verschillende mensen gingen je al voor, ze delen een aantal van hun pagina’s.

Nina Cosford vindt het fijn om in een journal te werken. Ze deelt er haar gedachten, dromen en momenten in, afgewisseld met kleine tekeningen en verschillende handschriften.

Wat maakt het werken in een journal voor jou zo fijn?

“Ik denk dat verschillende mensen een journal op verschillende manieren kunnen gebruiken. Net als een schetsboek vind ik dat iedereen er een zou moeten hebben en dat er geen regels zouden moeten zijn over hoe je het wel of niet gebruikt. Wat ik het meest waardevol vind aan een journal (en schetsboek) is dat het een soort ’tijdcapsule’ kan zijn: het documenteert een bepaalde tijd, een bepaald moment, een bepaald gevoel of een bepaald idee, dat voor altijd bewaard blijft in een boek waar je naar terug kunt gaan en het opnieuw kunt bekijken.

Ik vind journaling ook heel therapeutisch. Het is voor mij een kans om een pauze te nemen en na te denken over waar ik ben, hoe ik me voel en waar ik misschien over droom. Ik denk dat het heel belangrijk is om bij jezelf te rade te kunnen gaan wanneer je kunt; het is een manier van zelfzorg.”

Hoe en waarom ben je gestart met een journal?

“Ik heb mijn sketchbook altijd gebruikt om te tekenen en te schrijven over alles in mijn leven. Dat, samen met een mini-dagboek dat ik altijd heb bijgehouden, is hoe ik dingen documenteer. Een paar jaar geleden begon ik echter de behoefte te voelen om wat meer te schrijven en persoonlijk wat dieper te graven en mijn sketchbook voelde daar niet echt de juiste plek voor. Ik wilde iets op zakformaat en intiemer, dat meer privé en ingeperkt kon voelen. Dus kocht ik mijn eerste designated journal. Sindsdien ben ik er steeds mee bezig geweest.”

Wat maak je allemaal in je journal?

“Ik gebruik ‘m op een paar verschillende manieren. Ten eerste vooral om over mijn gevoelens te schrijven. Het is een privé en persoonlijke plek waar ik helemaal eerlijk kan zijn en me op geen enkele manier zelfbewust hoef te voelen. Om de paar weken probeer ik tijd te maken om te gaan zitten, een pen te pakken en er gewoon in te gaan schrijven (stream-of-consciousness stijl). Daarnaast schrijf ik ook graag dromen en plannen op – of het nu gaat om levensdoelen, persoonlijke ambities of kleren die ik graag zou willen hebben. Ik heb mijn dagboek meestal bij me in mijn tas en haal het ook tevoorschijn als ik iemand zie die er cool uitziet en die ik wil tekenen.”

Welke tips wil je meegeven aan mensen die willen starten met een journal?

“Denk er niet te veel over na. Eerlijk gezegd, pak gewoon een pen en begin met schrijven. Beschrijf waar je zit, wat je kunt zien en waar je aan denkt. Je zult verbaasd zijn hoe natuurlijk en gemakkelijk het wordt naarmate je het vaker oefent. Als je het visueel aantrekkelijker wilt maken, probeer dan de pennen die je gebruikt af te wisselen en experimenteer met handschriftstijlen en paginatitels. Ik schrijf ook graag citaten, gedichten of songteksten op, die kunnen helpen om de stukken persoonlijke tekst te breken. Tekeningen en krabbels zijn ook leuk tussen de pagina’s. Onthoud: het is een persoonlijke plek voor jou, niet voor iemand anders. Dus verwijder elk oordeel.”

 Meer lezen

Interview Rachel Vieth  Illustraties & Fotografie Nina Cosford
Promotional image Promotional image

School of Flow

Een week voor jezelf

In deze training leer je hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Volg in je eigen tempo.

BEKIJK DEZE TRAINING