6 tips uit het boek Het groene geluk voor het inrichten van een stadstuin

stadstuin

Een tuin hebben is niet vanzelfsprekend. Maar gelukkig zijn er tegenwoordig steeds vaker collectieve stadstuintjes, waarin je zelf aan de slag kunt gaan. Eline van Lancker schreef het boek Het groene geluk en deelt met ons tips voor het inrichten van een stadstuin. 

Je krijgt, zoals we al eerder schreven, niet alleen een rustiger hoofd van tuinieren, volgens auteur Eline van Lancker zorgt het samen in een tuin werken ook nog eens voor het tegengaan van eenzaamheid. Hoog tijd dus om een stadstuin in jouw stad op te zoeken, of je buren op te trommelen er samen eentje te beginnen.

  • Maak een grondplan van wat je waar wilt en kunt planten, afhankelijk van de oppervlakte. Beschik je slechts over een klein balkonnetje, wees dan creatief met hangbakken, kruiden en bloemen.
  • Stel een kalender op van welke planten je wanneer zult zaaien, uitplanten, snoeien, bijmesten en eventueel oogsten. Kies voor een haalbare planning, want niets zo frustrerend als je groene weelde zien verloederen wegens tijdgebrek.
  • Steken mysterieuze kwalen of plagen de kop op? Facebook telt allerlei groepen waarin ervaren mensen advies geven. Mislukt het toch, wees dan niet gefrustreerd. Volgende keer beter!
  • Droom je van een moestuintje? Begin klein, met gemakkelijke en snelgroeiende gewassen zoals kropsla, rucola, erwten en radijsjes. Instant voldoening gegarandeerd!
  • Schaf de juiste potten aan. Persoonlijk verkies ik poreuze, aardewerken potten, omdat ze goed bestand zijn tegen vorst en voldoende draineren. Ook terracotta neemt overtollig water snel op, maar goedkopere exemplaren barsten helaas snel in de vrieskou.
  • Kies voor kwalitatieve potgrond, bij voorkeur zonder turf. Als alternatief kun je gewone aarde gebruiken en de bovenste laag mengen met compost voor extravoedingsstoffen. De aarde moet luchtig en goed doorlatend aan- voelen.

Meer lezen

Tekst Eline van Lancker  Illustratie Agnes Loonstra

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING