Go to content

Wildplukken: zo vul je je bord met moois uit de natuur

Wildplukken: zo vul je je bord met moois uit de natuur

Eetbare bloemen geven elk bord net dat beetje extra. Natuurlijk kun je ze kant-en-klaar kopen bij speciaalzaken, maar het is veel leuker om zelf aan de slag te gaan. Blogger en kookboekenschrijver Marleen van Es geeft tips.

Wie zelf zaait of gaat wildplukken, heeft altijd verse bloemen bij de hand. En dat wildplukken? Dat is misschien wel de leukste manier van verzamelen.

Deze bloemen kun je wildplukken

Vanaf april verandert de natuur in een eetbare bloemenwinkel. Tijd om eropuit te trekken naar het park, bos of de berm, met een wildplukboek en een mandje onder je arm. Daar vindt bijvoorbeeld kamille, perfect voor een rustgevende thee. Of vlierbloesem, waarmee je zelf vlierbloesemchampagne of geurige azijn maakt.

Ook paardenbloem, korenbloem, klaproos, kaasjeskruid, klaver, wilde roos, lievevrouwebedstro en meidoorn bloeien volop en kunnen allemaal geplukt worden. Let wel: pluk alleen wat je zeker herkent en laat altijd voldoende staan voor de natuur.

Zelf kweken: simpel en altijd vers

Naast wildplukken is zelf kweken een handige manier om altijd bloemen bij de hand te hebben. Oost-Indische is mijn favoriet: de pittige bladeren en bloemen zijn heerlijk in salades en staan prachtig op tafel. Andere eetbare soorten om te zaaien zijn borage, courgette, dropplant, erwten (let op: niet de siererwt), goudsbloem, pompoen, stokroos en viooltjes. Zaai in april en vanaf juli kun je volop plukken.

Kruiden en heesters

Niet alleen bloemen van eenjarige planten zijn eetbaar, ook kruiden en heesters doen mee. Zo kun je de bloemen van hibiscus, jasmijn, roos en sering gebruiken voor siroop of garnering. De bloemblaadjes van dahlia’s zijn lekker in jam en gelei, terwijl rozenblaadjes zich goed laten versuikeren. En van kruiden als bieslook, dille, lavendel, majoraan, oregano, rozemarijn en salie zijn de bloemen allemaal eetbaar.

Let op de smaak

Niet alle bloemen zijn even uitgesproken van smaak. Soms gebruik je alleen de bloemblaadjes, soms draait het meer om het decoratieve effect. Maar hoe dan ook: zelf oogsten – of je nu zaait of kiest voor wildplukken – maakt elk gerecht nét even bijzonder.

Het boek Oogst van Marleen van Es staat vol recepten met groenten, fruit én bloemen uit haar volkstuin. Je vind ‘m hier.

Meer lezen


Fotografie Annie Spratt
Gepubliceerd op 13 juni 2017 Laatst bewerkt op 12 juni 2025

Deel dit artikel
Flow nieuwsbrief Flow nieuwsbrief
Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Een keer per week versturen we een mail met onze best gelezen artikelen, fijne tips en aanbiedingen.

^