Bente onderweg naar Santiago #7: alleen op de wereld

onderweg

Online editor Bente van de Wouw liep in 2019 na een burn-out, paniek- en angststoornis de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella en schreef er een boek over: OnderwegIn deze reeks deelt ze het online dagboek dat ze tijdens haar wandeling elke dag bijhield.

Dag 19: Mansilla de las Mulas naar León (20 km)

Een van de beste dagen tot nu toe. We hoeven maar twintig kilometer te lopen, hebben de rest van de dag in León en komen de complete familie weer tegen. We eten pasta, heel veel ijs en dan nog pizza. We bezoeken de kathedraal en vieren de verjaardag van Javier, die zondag vijftig wordt. En dan nog het beste nieuws: ik heb nieuwe schoenen, jawel. Het is echt waar. En ze voelen goéd. Nog 314 kilometer te gaan.

santiago

Dag 20: León naar San Martín del Camino (26,5 km)

Ik heb inmiddels vijfhonderd kilometer achter me gelaten. In die tijd heb ik niet alleen veel gelopen, maar ook veel kunnen nadenken. Hoewel ik jullie vooral vertel hoe die tocht precies gaat, zwijg ik over dat wat er binnenin speelt. ’t Is tijd om daar ook een boekie over open te doen.

Of ik veel leer op deze reis? Jazeker. En inzichten zijn er ook. Maar al die lessen en inzichten heb ik eigenlijk afgelopen jaren al gehad, en veel mensen om me heen weten dat die niet makkelijk zijn geweest. De burn-out en de break-up. De afzondering van mijn ouders omdat ik het even alleen moest uitvogelen. In die twee jaar heb ik momenten gehad waarop ik niet meer wist waar ik het moest zoeken.

Ik zal nooit meer de maanden vergeten waarin ik het gevoel had dat ik alleen in een wereld was waar het licht niet meer aanging. Maar toen was er het opkrabbelen, het genezen en het prachtige nieuwe begin. Ik werd weer verliefd, ontdekte mijn nieuwe kracht en leerde omgaan met mijn angsten.

Deze tocht is een viering van dat, en tegelijkertijd een afsluiting van een periode die me heeft gemaakt wie ik nu ben. Kilometer voor kilometer stroop ik dat oude jasje voorgoed van me af, en ik voel me een klein beetje als nieuw.

santiago

Dag 21: San Martín del Camino naar Murias de Rechivaldo (27,5 km)

Na een ontbijt dat veel te goed is voor maar vijf euro, ga ik weer op pad. Mijn zaklamp ben ik ergens kwijtgeraakt, dus een halfuur lang loop ik alleen met het lichtje van mijn telefoon door een donker bos. Dat is prima, ik voel me met alle pelgrims om me heen geen moment onveilig.

Na twee uur lopen merk ik langzaam dat ik de Meseta uit ben, er zijn weer regelmatig dorpjes om doorheen te lopen en het landschap varieert. Ik ga voor een tweede ontbijt, loop nog wat kilometers, lunch een keer en loop nog wat meer. Mijn voeten voelen met mijn nieuwe schoenen als herboren en ik lijk wel te vliegen.

Na ongeveer 27 kilometer ontmoet ik de Nederlandse Ton. “Waar kom je vandaan?” vraag ik. “Uit Alkmaar, en daar ben ik ook begonnen.” Ton is nu tien weken onderweg. “Ik heb veel inzichten opgedaan. Een daarvan is hoe je je blaren verzorgt. Die waren geïnfecteerd en drie teennagels ben ik inmiddels kwijt.” Of-ie blij is om over een kleine twee weken in Santiago te zijn? “Het kan niet snel genoeg zijn. Ik ben er nu wel klaar mee, met dat wandelen.”

santiago

Meer lezen

Tekst en fotografie Bente van de Wouw

Promotional image Promotional image

Met DIY-papier

Flow 7 is er!

Flow 7 ligt in de winkel mét vernieuwde vormgeving en inhoud. In het nieuwe nummer lees je onder andere verhalen over de ruimte nemen om het anders te doen en hoe trots je verder kan helpen.

BEKIJK HET HIER