Wat een dagelijkse wandeling ons kan brengen

wandeling

Gewoon een blokje om tijdens je lunchpauze of een langere tocht in het weekend. Waarom worden we zo blij van een dagelijkse wandeling? 

Luisteren naar de vogels, het landschap in je opnemen, diep in gedachten verzonken zijn terwijl je de ene voet voor de andere zet. ‘Het tempo van de lopende mens is nog altijd de ideale snelheid om zowel te reizen als te observeren en te denken,’ schrijft journalist en auteur Caspar Janssen in een artikel voor de Volkskrant.

En daar zijn we het wel mee eens, want juist dat trage tempo van het lopen zorgt er bij ons voor dat ons brein langzaam begint met verwerken en opruimen. Komen we aan het eind van een wandeling thuis, dan is dat hoofd leeg en ons lijf weer opgeladen.

Dat is misschien ook de reden dat we niet altijd, maar wel graag alleen lopen. Want als we niet aan het kletsen zijn, is er meer ruimte om na te denken en naar binnen te keren. Janssen: ‘Eenzaamheid, alleenheid, het kan een extra dimensie geven. Verdieping zelfs, al zit je daar niet altijd op te wachten en zijn grote woorden natuurlijk altijd verdacht.’

Jonge hersenen

Van wandelen worden we dus niet alleen blij, het heeft ook andere voordelen. Zo vertelt de Ierse breinonderzoeker Shane O’Mara in het artikel dat wandelen niet alleen je welzijn bevordert, maar ook je hersenen jong houdt. Door te wandelen worden gebieden verspreid over het hele brein, actief. En in een actief brein is het voor hersencellen makkelijker om nieuwe verbindingen te maken. Dat helpt weer bij het maken van beslissingen, het oplossen van problemen en bij je creativiteit.

En ook neuropsycholoog Erik Scherder ziet drie voordelen. Zo noemt hij dat je niet alleen creatiever wordt, maar dat wandelen ook zorgt voor de stimulatie van empathie. Daardoor is het makkelijker om diepere gesprekken te voeren met iemand. Van een wandeling word je volgens Scherder ook alerter: ‘Tegen het eind van een drukke werkdag functioneert je hersenstam op een laag niveau. Maak een wandeling en je dufheid is meteen verdwenen.’ Ook op pad? Misschien helpen deze tips en routes je verder.

Meer lezen

Bron de Volkskrant  Tekst Bente van de Wouw  Fotografie Annie Spratt/Unsplash.com

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING