Wildplukken in de winter

wildplukken winter

Bij Flow proberen we de seizoenen bewust te beleven. Eén manier om dat te doen, is door naar buiten te gaan en te ontdekken wat de natuur te bieden heeft. Online editor Merel ging in gesprek met Marin van De Wilde School, over wildplukken in de winter.

De natuur staat nooit stil

Sinds een paar jaar is Marin fervent wildplukker. Binnen no-time heeft ze hier met de Wilde School haar werk van kunnen maken. Marin: “Sinds ik aan wildplukken doe, ervaar ik de seizoenen heel anders. Zo denk je bijvoorbeeld dat er in de winter niet veel gebeurt, maar dat is niet zo. Als je goed om je heen kijkt, is de natuur elke dag anders en verandert er de hele tijd van alles. De natuur is nooit saai en wildplukken vormt voor mij een mooie uitnodiging om vaker naar buiten te gaan.”

Wildplukken in de winter: kan dat?

Het korte antwoord is: ja, dat kan. Het langere antwoord is: ja, dat kan, maar je moet misschien wat beter zoeken en weten wanneer je op pad moet gaan. Marin vertelt: “Wildplukken kan in elk seizoen. Maar natuurlijk, in de lente en zomer groeit en bloeit er meer dan in de winter, wanneer de natuur in rust is. Toch is er genoeg te vinden.”

Zo staan de Nederlandse bossen vol met dennen en sparren; van de naalden van deze bomen kun je bosthee maken, of een aromatische olie. Die olie kun je vervolgens in de zomer gebruiken, op de barbecue. Dit geeft een diepe smaak aan je gerecht. Andere typisch winterse planten die je kunt vinden, zijn veldkers (familie van de waterkers, lekker als garnering op je brood), look-zonder-look (waar je goed pesto van kunt maken) en vanaf februari/maart groeit er weer volop brandnetel; een veelzijdige plant waar je alle kanten mee op kunt.

Oer-ogen ontwikkelen

Voor wie enthousiast wordt van het idee te gaan wildplukken in de winter, maar geen idee heeft waar-ie moet beginnen: “Je kunt gewoon bij jou om de hoek beginnen. Grote kans dat er zelfs in het parkje bij jou in de buurt iets te plukken valt. Anders is een uitje naar het bos aan te raden. Het belangrijkste is dat je heel goed leert kijken. Ik zeg vaak dat je ‘oer-ogen’ moet ontwikkelen. Dat betekent dat je heel goed om je heen moet kijken en dat je de details niet mag overslaan.”

Leren over wildplukken

Wil je je verder verdiepen en meer leren over wildplukken? Dat kan onder andere via de verschillende online cursussen van de Wilde School. Ook staan er vanaf februari/maart weer wildplukwandelingen (in de buurt van Delft en Zwolle) op de planning. Zo’n wandeling lijkt ons de perfecte manier om in korte tijd veel te leren én om lekker buiten te zijn. Verder biedt Marin via haar website een gratis wildpluk-kookboekje aan. Kun je meteen aan de slag met je oogst.

Meer lezen

Tekst Merel Wildschut  Fotografie Alisa Anton

Promotional image Promotional image

School of Flow

Een week voor jezelf

In deze training leer je hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Volg in je eigen tempo.

BEKIJK DEZE TRAINING