Kun je iets leren van afwijzingen?

afwijzingen

‘Helaas, je bent het niet geworden’, ‘ik houd van iemand anders’ of ‘onze vriendschap is over’. Afwijzingen kunnen ontzettend hard zijn. Toch kun je er (al klinkt het lastig) soms iets van leren, volgens dit artikel van The Lily

De auteur van het artikel, Hannah Good, schrijft dat ze vlak na haar studie een tijdlang dag in dag uit werd afgewezen voor verschillende banen. Elke afwijzing voelde voor haar heel persoonlijk. Ze dacht dat ze er alleen in stond, omdat het bij anderen allemaal wel leek te lukken. Totdat een vriendin zei: “Achter elk succes van anderen zitten ook afwijzingen.”

Acceptatie

Iedereen maakt dus waarschijnlijk weleens een afwijzing mee. Maar hoe kan het dan dat het soms zo’n naar gevoel geeft? Ondanks dat we misschien wel weten, dat het anderen ook overkomt.

Mark Richard Leary, hoogleraar psychologie en neurowetenschappen aan Duke University zegt: “Er is een reden waarom de afwijzing zo’n pijn doet en zo lang bij ons blijft hangen. Deze sterke emotionele reactie kan zijn ontstaan uit een behoefte om geaccepteerd te worden door andere mensen.” We zijn dus eigenlijk bang om niet geaccepteerd te worden.

Psychotherapeute Elayne Savage voegt daar nog aan toe dat wanneer je professioneel, sociaal of romantisch wordt afgewezen, het ons vaak terugbrengt naar een moment uit onze kindertijd, toen we ons afgewezen voelden.

Je staat niet alleen

Maar kunnen we ook nog iets leren van die afwijzingen of is het alleen maar enorm balen? In het artikel delen verschillende lezers hun ervaringen met afwijzingen. Daaruit kwam naar voren dat wanneer er iemand werd afgewezen voor bijvoorbeeld een baan, er weer iets anders op haar pad kwam wat nog beter bij haar paste. Zo vertelt een lezer dat haar manager haar nooit genoeg vond. Elke keer probeerde ze steeds het tegendeel te bewijzen, maar uiteindelijk besloot ze om zelf te vertrekken. De angst voor afwijzing bleef altijd, maar het zorgde er ook voor dat ze altijd keihard werkte, feedback vroeg en de kracht had om voor zichzelf te beginnen. Ze voelde zich gesterkt door de afwijzing van haar vroegere baas.

Je zult je misschien niet meteen gesterkt voelen na een afwijzing, dat is heel menselijk. Maar probeer niet bij de pakken neer te gaan zitten en probeer het nog eens, misschien op een iets andere manier. En denk vooral: je staat niet alleen. Praat er eens over met anderen, misschien brengt het je inzicht.

Meer lezen

Tekst Rachel Vieth  Fotografie Priscilla Du Preez/Unsplash.com

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN